DUISBURGI MÉSZÁRLÁS -Tömeges razzia Calabriában, a helyi maffia fellegvárában

A németországi leszámolás ügyében nyomozó olasz rendőrség péntekre virradóan tömeges razziát tartott egy calabriai faluban, jelentette pénteken az ANSA olasz hírügynökség. A nyomozók 50 házat rohantak meg a 4 ezer lakosú San Luca faluban, mélyen a calabiriai maffiának, a Ndranghetának a hátországában.

Szerdán a németországi Duisburgban ismeretlenek szitává lőttek 6 olasz férfit. Az olasz belügyminiszter, Giuliano Amato maffia típusú vérbosszúnak minősítette a hatos gyilkosságot. A római belügyminiszter szerint a Németországban lelőtt olaszok a calabriai Ndranghetának (kiejtés n-dran-gé-ta) voltak a tagjai, és családi vérbosszúról volt szó.

A péntekre virradóan végrehajtott razziában a Nirta-Strangio és a Vottari-Pelle család házait vizsgálták át. A két család 16 éve, az 1991-es Bálint nap óta viszálykodik egymással. Az olasz rendőrség a németországi gyilkosság óta megerősítette az ellenőrzést Calabriában, az egész tartományban úttorlaszokat állított, és detektívetet küldött Németországba.

A Ndrangheta az egyik legnagyobb olasz bűnszervezet, a szicíliai maffiához (a Cosa Nostrához) hasonló, de kevésbé ismert. Jobban szervezett, a részvevők erősebben tartják még a családi kötelékeket, mint a szicíliai maffia, jobban őrzik a titkokat, és eddig elkerülték az olasz állammal való közvetlen összeütközést.

A németországi leszámolásban az a különlegesség, hogy a Ndrangheta eddig az ilyesmit nem végezte külföldön, mondta szerdán az olasz rendőrfőkapitány-helyettes, Luigi De Sena és Pietro Grasso, maffiára szakosodott ügyész.