DUISBURGI MÉSZÁRLÁS – A viszálykodó maffiacsaládok asszonyait szólította fel megbékélésre egy püspök Olaszországban

Egy olasz püspök pénteken megbékélésre szólította fel a calabriai maffia központjának tartott falu, San Luca (kiejtés: szan luka) asszonyait és lányait. A püspök arra kéri a nőket, hogy eszközöljék ki ők a megbékélést abban a nagy családi viszályban, amely miatt szerdán Németországban egy leszámolásban szitává lőttek hat olasz férfit.

Az olasz belügyminiszter, Giuliano Amato szerint a Németországban lelőtt olaszok a calabriai Ndranghetának (kiejtés: n-dran-gé-ta) a tagjai voltak, és családi vérbosszúról volt szó.

Csütörtökön és péntekre virradóra az olasz rendőrség tömegével hajtott végre razziát két San Luca-i család házaiban. A két család 16 éve, az 1991-es Bálint nap óta viszálykodik egymással.

A dél-olaszországi Locri püspöke, Giancarlo Bregantini felszólította San Luca falu asszonyait, hogy “legyenek ők a megbocsátás, a megbékélés és a béke küldöttei”. A főpap azzal érvelt, hogy a nők nemcsak a bosszút hordozhatják a szívükben, hanem a megbocsátást is.

Az olasz rendőrség a németországi gyilkosság óta megerősítette az ellenőrzést a dél-olaszországi Calabriában, az egész tartományban úttorlaszokat állított, és detektíveket küldött Németországba.

A Ndrangheta az egyik legnagyobb olasz bűnszervezet, a szicíliai maffiához (a Cosa Nostrához) hasonló, de kevésbé ismert. Jobban szervezett, a részvevők erősebben tartják még a családi kötelékeket, mint a szicíliai maffia, jobban őrzik a titkokat, és eddig elkerülték az olasz állammal való közvetlen összeütközést.

A németországi leszámolásban az a különlegesség, hogy a Ndrangheta eddig ilyesmit nem végzett külföldön.