Duisburgi mészárlás – Az olasz belügyminiszter szerint vérbosszú volt

Maffia típusú vérbosszú volt a szerdai németországi lövöldözés, amelyben hat olasz férfit öltek meg – közölte szerdán az olasz belügyminiszter, Giuliano Amato. Az olasz miniszter szerint még további gyilkosságok várhatók.

A római belügyminiszter szerint a Németországban lelőtt olaszok a calabriai Ndranghetának (kiejtés n-dran-gé-ta) voltak a tagjai, és családi vérbosszúról volt szó.

A 16 és 39 év közötti hat olasz férfit szerdán reggel a németországi Duisburg főpályaudvarának közelében lőtték le. Öt a helyszínen meghalt, a hatodik a kórházba szállítás közben. A kihívott rendőrség az 5 holttestet két német rendszámú kocsiban találta.
A Ndrangheta az egyik legnagyobb olasz bűnszervezet, a szicíliai maffiához (a Cosa Nostrához) hasonló, de kevésbé ismert. Jobban szervezett, a részvevők erősebben tartják még a családi kötelékeket, mint a szicíliai maffia, jobban őrzik a titkokat, és eddig elkerülték az olasz állammal való közvetlen összeütközést.

A németországi leszámolásban az a különlegesség, hogy a Ndrangheta eddig az ilyesmit nem végezte külföldön, mondta szerdán az olasz rendőrfőkapitány-helyettes, Luigi De Sena és Pietro Grasso, maffiára szakosodott ügyész. Az olasz rendőrség eddig is tudott arról, hogy a calabriai maffiából sokan vannak Németországban, de eddig csendben meghúzták magukat.

Grasso szerint a hat férfit valószínűleg azért küldték Németországba, hogy megússzanak egy vérbosszút.