Díszpolgár lett a dalai láma Budapesten

Átvette budapesti díszpolgári címét a XIV. dalai láma, Tendzin Gyaco szombaton, a fővárosi Városházán. A buddhista vallási vezető az ünnepségen a világbéke szükségességét hangsúlyozta, amelyet párbeszéddel lehet megteremteni. Demszky Gábor főpolgármester köszöntőjében azt mondta: a dalai láma egész emberiség iránt tanúsított szolidaritásával és példamutató életével bebizonyítja, hogy ez elérhető cél.

Erőszakmentességről és az őszinte dialógusról beszélt Tendzin Gyaco a díszpolgári cím átvételekor. Mint mondta, a XXI. századnak a világbéke évszázadának kell lennie, ami azonban nem magától jön el, hanem meg kell teremteni. A dalai láma nyitottságra, átláthatóságra szólított, szerinte ez szükséges az emberek közötti feszültség feloldásához.

Demszky Gábor ünnepi beszédében a dalai láma életszemléletének alapjának tartott türelmet és megértést hangsúlyozta. Mint mondta, nem könnyű megvalósítani a buddhista vallási vezető tanácsait, de a láma szolidaritásával és példamutató életével bizonyítja, hogy mindez lehetséges.

A Fővárosi Közgyűlés egyébként augusztus 26-án egyhangú szavazással döntött arról, hogy Budapest díszpolgárává avatják a dalai lámát. További 12-en díszpolgári címet, hatan pedig Pro Urbe díjat vehetnek majd át november 17-én, a Főváros Napján.

A dalai láma hétfőn látogatást tesz az Országházban. Találkozik a parlamenti képviselőket tömörítő Magyar-Tibeti Baráti Társaság tagjaival, majd a Felsőházi teremben országgyűlési képviselők és más meghívottak fogadják őt. Ezt követően húszperces beszédet mond, és kérdésekre is válaszol.

A XIV. dalai láma hetedszer látogat Magyarországra; a legutóbb tíz évvel ezelőtt járt itt.