Dsida Jenőre és Páskándi Gézára emlékeznek Erdélyben és Kárpátalján

Szatmárnémeti/Budapest, 2012. május 17., csütörtök (MTI) – Szatmárnémetiben, Szatmárhegyen és Beregszászon zajlik majd az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Dsida Jenő-napok című tanácskozása és megemlékezése a 105 éve Szatmárnémetiben született költőről és az irodalmi örökségét egykor ápoló Páskándi Géza irodalmárról. Az eseményeket pénteken és szombaton tartják.

A kétnapos rendezvénynek Szatmárnémeti mellett a költő elemi iskoláinak városa, Beregszász lesz a színhelye. A pénteki, Dsida Jenő (1907-1938) időszerűsége című irodalmi tanácskozást követően megkoszorúzzák a költő szatmárnémeti szobrát, majd ellátogatnak az egykor általa is kedvelt Szatmárhegyre, a Kossuth-díjas Páskándi Géza szülőfalujába is.

A faluban a helybeliekkel együtt koszorúzzák majd meg a költő, próza- és drámaíró egykori szülőháza helyén álló emléktáblát és a falu központjában található szobrát. A szatmárhegyi ünnepségen beszédet mond Szili Katalin, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke, aki a másnapi beregszászi programon is felszólal – olvasható az EMKE honlapján (www.emke.ro).

Az EMKE programismertetője szerint azért is indokolt a közös főhajtás, mert 1957-ben Páskándi Géza egyike volt azoknak az erdélyi értelmiségieknek, akik Dsida Jenő születésének 50-ik évfordulóján felhívták a figyelmet költészetének jelentőségére, szorgalmazták emlékének ápolását.

A május 19-i beregszászi program a vasútállomás épületén elhelyezett emléktábla megkoszorúzásával kezdődik, majd a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézetben kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik.

– MTI –További hírek a Magyarország kategóriából