Friss hírek

2009.08.27. 09:06

Mehet a Dalai Láma Tajvanra

<p>Beleegyezett a kormány, hogy Tajvan szigetére látogasson a Dalai Láma - jelentette be a tajvani elnök csütörtökön. A döntés várhatóan felháborítja Pekinget.</p>

"Úgy döntöttünk, engedélyezzük a Dalai Láma látogatását, hogy imádkozhasson a tájfun halálos áldozatainak lelkeiért, és áldást kérjen a túlélõkre" - mondta Ma Ying-jeou tajvani elnök. A sziget Kína-barát vezetõje eddig nem járult hozzá a tibeti vallási vezetõ látogatásához, tartva Peking reakciójától. A kínai kormány azzal vádolja a Dalai Lámát, hogy el akarja szakítani Tibetet Kínától, ezért minden országot élesen bírál, ha fogadják õt. Peking ráadásul saját tartományaként tekint Tajvanra is, amely gyakorlatilag az 1949-es forradalom óta független köztársaságként létezik.

A tajvani elnök szóvivõje kijelentette, hogy a látogatást humanitárius és vallási alapúnak tekintik, és nem sértheti a Kínai Népköztársasággal való kapcsolatokat. A Dalai Lámát a függetlenségpárti Demokratikus Progresszív Párt (DPP) hét polgármestere hívta meg a déli Kaohsiung megyébe, amelyet a leginkább sújtott a több mint 600 áldozatot követelõ Morakot tájfun néhány hete.

Kína egyelõre nem reagált a bejelentésre, de várhatóan hasonlóan erõs szavakkal ítéli majd el a látogatást, mint 1997-ben és 2001-ben, amikor a Dalai Láma Tajvanon járt. Peking és Tajpej kapcsolata ráadásul Ma tavaly májusi hatalomra kerülése óta látványosan javult a DPP nyolc évig tartó uralmához képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!