Nagyvilág

2011.11.09. 14:35

Berlusconi nem így akart elmenni

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2011. november 9., szerda (MTI) - A koalíciójának parlamenti többsége nélkül is a kormányfői székben maradó Silvio Berlusconi pályafutását elemezte szerdán az olasz sajtó, amelynek egyöntetű véleménye szerint Berlusconi nem így képzelte politikai karrierje végét.

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2011. november 9., szerda (MTI) - A koalíciójának parlamenti többsége nélkül is a kormányfői székben maradó Silvio Berlusconi pályafutását elemezte szerdán az olasz sajtó, amelynek egyöntetű véleménye szerint Berlusconi nem így képzelte politikai karrierje végét.

 "Nem láttunk még ennyire komor arcú Berlusconit" - így kommentálta a kormányfő reagálását a SkyTg24 hírtelevízió, megjegyezve, hogy még az olasz belpolitika labirintusában jártas elemzőket is meglepte Berlusconi hirtelen bukása. Akárhogyan döntsön Giorgio Napolitano államfő Berlusconi lemondása és a pártokkal való konzultáció után, az olasz újságok abban egyetértenek, hogy a Hajrá Olaszországgal 1994-ben kormányfővé választott Berlusconi pályafutásának ez a korszaka lezárult. "Nem így képzelte a távozást" - nyilatkozta Dino Pesole, az Il Sole24Ore gazdasági napilap újságírója. Megjegyezte, a piacok éppen a vállalkozó-miniszterelnököt sodorták el, aki cégeihez hasonló sikert ígért Itáliának. A sajtó emlékeztetett arra, hogy a 2008-ban kétharmados támogatottságot szerzett Berlusconi azt tervezte, a köztársasági elnöki palotában zárja pályafutását. "A diadalmas kormányzástól a vereségig, a többségét elpazaroló Lovag véget ért meséje" - így összegezte a négyszeres Berlusconi-kormányzás történetét az ellenzéki La Repubblica, kiemelve, hogy Berlusconi 2001-2005 között rekordot döntött: 1412 napon át vezette az országot. Mostani vereségekor azonban "alig tudta kimondani a szótárából hiányzó lemondást" - fogalmazott az újság. Nem hitte, hogy megbukhat az, akit szerinte az olaszok szentté akartak avatni - írta a La Repubblica.

Berlusconi álmot árult: nem pártot, a Szabadság Népét vezette, gyönyörű családja volt, virágzó vállalkozásai, pazar villái, udvartartása. Ez volt a berlusconizmus meséje. Az olaszok elhitték neki. Érthetően beszélt, viccet mesélt. Szuperember volt: egyik nap a l aquilai földrengés romjait takarította, másnap egy 18 éves lány születésnapját ünnepelte - sorolta a napilap. "Aki hitt Berlusconiban, most meztelenül látja elvesztett illuziókkal - a karizma szertefoszlott" - nyilatkozta Franco Cordero jogász. Tizenhét éve a Szeretem Olaszországot mondattal alapított pártot. Idén nyáron undorítónak nevezte Itáliát - foglalta össze Berlusconi tündöklését és hanyatlását a Corriere della Sera. A konzervatív napilap szerint Berlusconi politikai kalandja az olaszok érzelmeire építve kezdődött: televíziós-kommunikációs hadigépezettel csodát ígért az első köztársaság pártjaiban csalódottaknak. "Az utolsó két évet a Berlusconi-korszak alkotójának egyre komorabb és haragos arca tükrözte. Eltűnt a mosolya, a tömegekre gyakorolt varázsa, szertefoszlott a hit, hogy amit Berlusconi megérint, gazdag, sikeres lesz és szavazatot hoz" - írta a Corriere. "Ne temessük még el Berlusconit! Még akár választást is nyerhet" - mondta Alessandro Sallusti, a Berlusconi-család birtokolta Il Giornale főszerkesztője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!