Helyi közélet

2012.04.03. 16:02

Az államnak nem, az egyháznak adnák

Miskolc - Újabb hat oktatási intézményt adna Miskolc egyházi kézbe a közeljövőben.

Miskolc - Újabb hat oktatási intézményt adna Miskolc egyházi kézbe a közeljövőben.

Még mindig nem tudni, hogy 2013 januárjától az önkormányzatok milyen feltételek mellett működtethetnék tovább iskoláikat, a pontos szabályozás ugyanis nem készült el. Így Papp Zsolt, a miskolci önkormányzat humán főosztályának vezetője egyelőre annyit tudott mondani: Miskolc továbbra is szeretne intézményfenntartó maradni az oktatás terén, de hogy pontosan mely iskolákat és hogyan működtetné, azt nem tudja megmondani. Hozzátette:

– Amint megjelennek a végrehajtási szabályok, áttanulmányozzuk azokat, és csak ezután tudjuk kialakítani a koncepciónkat.

Egyházi kézbe

Az viszont biztos, hogy a közeljövőben újabb hat oktatási intézményt adna Miskolc egyházi kézbe. Papp Zsolt elmondta: jelenleg zajlanak az egyeztetések, de egyik esetben sem önkormányzati kezdeményezésre indult el a folyamat. Konkrét egyeztetések csak azokban az esetekben kezdődtek, amelyekben az önkormányzat is biztosítottnak látta a zökkenőmentes feladatellátást. A főosztályvezető hangsúlyozta: Az egyházak minden gyermeket készek átvenni valamennyi intézményben, így természetesen a hátrányos helyzetűeket is.

Felmérik az igényt

Papp Zsoltot kérdeztük a művészeti középiskola létrehozásának terveiről is. Ő úgy fogalmazott:

– A művészeti képzés megújítása terén jelenleg a különböző érdekeltségi körök igényfelmérése, ötleteik, javaslataik kikérése zajlik. Ezután az Oktatási Kerekasztal is tárgyalja a témát, majd ezen egyeztetések alapján készítik el az előterjesztést. A megvalósítás mikéntjéről tehát még korai beszélni, mint ahogyan a fenntartóról is, hiszen az a korábban említett feltételrendszer alakulásától függ – jelezte.


Amit átadnak

  • A Móra Ferenc Tagiskolát, a Gárdonyi Géza Tagiskolát és a Mész utcai Tagóvodát az Egri Főegyházmegye venné át.
  • A Bem József Általános Iskolát és a Szirmai Tagóvodát a Tiszáninneni Református Egyházkerület venné át.
  • A Vasgyári Tagóvodát a Nyitott Ajtó Baptista Gyülekezet venné át.
  • A Gábor Áron Szakközépiskola egyik épületét a Bencés rend számára adná bérbe az önkormányzat.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában