Drogcsempészeket akasztottak fel Iránban

Négy, drogcsempészetért halálra ítélt rabot akasztottak fel egy iráni börtönben – jelentette hétfőn a helyi állami rádió. A nemzetközi jogvédő szervezetek szerint Irán a második helyen áll a világon a legsúlyosabb büntetés alkalmazásában – csak Kínában végeznek ki több embert.

Az iráni állami rádió tudósítása szerint az ország délkeleti részén fekvő Zahedánban négy rabot végeztek ki drogcsempészet miatt. A vádak szerint három kilogramm heroint próbáltak bevinni Iránba.

Zahedán és környéke a világ egyik legforgalmasabb heroincsempész útvonala mentén fekszik – a kábítószer Afganisztánból és Pakisztánból érkezik, majd onnan továbbítják a nyugati országok valamint a Perzsa-öböl térsége felé. A csempészek nem kis kockázatot vállalnak, hiszen számos muszlim országban általában halálbüntetést szabnak ki a drogforgalmazókra.

Az AFP összesítése szerint idén már legalább 194 embert végeztek ki Iránban. A jogvédő szervezetek, köztük az Amnesty International szerint tavaly összesen 317 emberen hajtották végre a legsúlyosabb büntetést a perzsa országban, amelyet csak Kína előz meg a listán.