Drog ellen – akár zenével is

Miskolc – A „Nekünk minden ember fontos” szakmai konferencia tanulságairól kérdeztük a szakembert.

– Tudjuk, hogy vannak hiányosságok a szenvedélybeteg-ellátórendszerünkben, de önmagában már az is eredmény, hogy azért mindenből van legalább egy kicsi nálunk – vetette előre Juhászné Ceglédi Tünde, a Miskolci Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke, a Miskolci Drogambulancia vezetője a napokban tartott rendezvény tanulságaképp.

Hiányzik egy osztály

Természetesen rákérdeztünk a hiányokra, amire válaszul megtudtuk: a legfőbb hiányosság, hogy a megyében nincs kórházi ellátás a szenvedélybetegek számára, vagyis nem létezik addiktológiai osztály, továbbá, ami nem csak helyben, de országosan is gond: a 18, illetve 16 évesnél fiatalabbak rehabilitációja nem megoldott.

– Holott egyrészt tudjuk, hogy sajnos egyre korábban csúsznak bele a drogfogyasztásba, másrészt pedig a gyakorlat azt mutatja, hogy tartós eredményt leginkább a bentlakásos rehabilitációs intézményekben lehet elérni – támasztotta alá az elnök. – Az egész országban egyetlen olyan, egyházi fenntartásban lévő otthon van, ahol a fiatalkorúakat is fogadják, s az bizony vajmi kevés.

Mint megtudtuk, pillanatnyilag remény se nagyon van arra, hogy ilyen irányban fejleszthessék a meglévő ellátórendszert, vagy pedig ilyen jellegű új szolgáltató nyíljék.

Nincs drogstratégia

Tovább feszegetve a témát, az is kiderült, hogy bár az elmúlt évtizedekben jó néhány nemzeti drogstratéga terve készült el, elfogadott változat a mai napig sincs. A meglévő tervezetről a konferencia résztvevőinek az volt az általános véleménye, hogy a megelőzésre – aminek fontosságát természetesen nem vonják kétségbe – nagy hangsúlyt fektet, ugyanakkor elsikkad benne az ellátórendszerek és a szenvedélybetegségből való felépülés kérdése.

Ha már a megelőzés: Juhászné Ceglédi Tünde kiemelte az előadások közül Pleskonics Andrásnak, a Szegedi Tudományegyetem zenetörténész professzorának előadását, aki szemléletesen támasztotta alá, miként lehet akár a zene útján is „megfogni” a fiatalokat. Akár a rocktörténet feldolgozásán keresztül milyen pozitív és negatív példákkal lehet hatni rájuk. Milyen alkalmak adódnak arra, hogy el lehessen beszélgetni arról, milyen életcsapdákat rejt magában a zene útján szerzett hírnév (akár bele is lehet halni), ugyanakkor milyen gyógyító erő rejlik a zenében.
– S ez csak egy út. Mindez sok más területen keresztül megtehető, a lényeg, hogy figyelembe vegyük a fiatalok érdeklődési körét: azon keresztül becsempészhetők ugyanazon tanulságok – fogalmazott az elnök.

ÉM-SzK


Pályázat csapdákkal

A drogmegelőzés témájában utoljára 2011-ben írtak ki pályázatot. valamennyi előfinanszírozott volt. A Miskolci Drogambulancia Alapítvány egyik nyertes pályázata keretében prevenciós programot tartott a Gyermekváros Fruska Gyermekotthonának nevelői részére a felismerésről, a segítésről, önismerettel és konfliktuskezeléssel „fűszerezve”. A másikon belül a családok átmeneti otthonának lakói számára tartottak komplex programokat: a gyerekeknek manuális készségfejlesztő foglalkozásokat, a szülőknek pedig tréning jellegű csoportfoglalkozásokat. A pályázatok május 15-tel lezárultak, ugyanakkor a pénzt még mindig nem kapták meg. Az eddig felmerült költségeket az alapítvány állta, a kollégák pedig – legalábbis ez idő szerint – kvázi ingyen dolgoztak, tudtuk meg Juhászné Ceglédi Tündétől.