Drog a Szigeten – kipreparált ásványvizes üveg, figyelő afrikaiak

Drogtartálynak használt kipreparált ásványvizes üveggel, afrikai dílerek figyelőszolgálatával, visszaeső terjesztőkkel találkoztak egyebek mellett a kábítószerekre vadászó rendőrök a Sziget fesztiválon. A Független Hírügynökségnek Ródler Norbert, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kábítószer-bűnözés elleni osztályának vezetője azt mondta, a fogások ellenére a Sziget fesztivál nem számít kábítószer szempontból veszélyes területnek.

Ródler Norbert a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a Szigeten rendkívül jó együttműködést tudtak kialakítani a rendőrök mind a szervezőkkel, mind a biztonsági őrség tagjaival. A rendőrök a Sziget területén a végső adatok szerint kilenc kábítószer terjesztőt fogtak el. A legnagyobb forgalom az Afrika sátor környékén volt, ahol három nigériai, egy szudáni és két magyar férfi bukott le nagyobb mennyiségű droggal. Ők egyébként az Afrika sátor körül figyelőszolgálatot is szerveztek, de a rendőröknek sikerült beszivárogniuk.

Az egyik afrikai férfit már tavaly is elkapták ugyancsak terjesztésért a Szigeten, de bírósági ítélet azóta nem született ellene, és szabadlábon védekezhetett, így kerülhetett újra a Szigetre. Egy másik afrikai férfit közokirat hamisítás miatt köröztek, amellett, hogy drogot is árult a Szigeten- mondta el Ródler Norbert.

A kapuknál további hat-nyolc embert kaptak el a biztonsági őrök segítségével. Közöttük fogyasztók is voltak, kisebb mennyiségű kábítószerrel. Volt azonban olyan, aki kipreparált ásványvizes üvegében vagy negyven gramm marihuánát és hasonló mennyiségű extasy tablettát akart behozni. Ő valószínűleg eladásra szánta a drogot.

Az idei Szigeten összesen körülbelül 900 gramm marihuánát, 400 darab extasy tablettát, 60 gramm amfetamint, kevéske hasist és egy fiola GHB-t szedtek össze a rendőrök. A GHB-t folyékony extasynak is nevezik, hatása alatt használója elveszti az önkontrollt, környezete gyakorlatilag bármit megtehet vele -tette hozzá Ródler Norbert.

Ródler Norbert ugyanakkor azt is elmondta, hogy ez a kábítószer-fogás, amit a Sziget napjain összeszedtek, átlagosnak mondható, tavaly is hasonló mennyiség került rendőrkézre. A Sziget nem olyan hely, ami különösebben veszélyt jelentene bárkire a drogok miatt – tette hozzá.