Drasztikusan drágul a gáz a következő években – RTL Híradó

Két éven belül duplájára emelkedik a gáz ára a közgazdászok szerint. Magyarországon 10-ből 8 lakásnak elavult a fűtési rendszere, és rossz a szigetelése, ezért az indokoltnál jóval több energia fogy. A magas számlák ellen egyetlen megoldás létezik, a korszerűsítés – hangzott el az RTL Híradóban.

Közgazdászok szerint két éven belül kétszer annyit kell majd fizetni a gázért mint most. Bartha Judit, a GKI Energiakutató kutatásvezetője elmondta, hogy nagyon sokáig természetellenesen magas volt a támogatás a gázáron, amely nem engedte meg, hogy a lakosság érezze, hogy ténylegesen mennyibe kerül a földgáz.

Azoknak, akik a folyamatos drágulás mellett is alacsonyabb számlákat akarnak, korszerűsíteniük kell. Idehaza 820 ezer panellakás van, az elmúlt években 190 ezret korszerűsítettek. Idén 50 ezer lakás felújításának támogatására van pénz. Szigetelésre, ablakcserére, és a fűtési rendszer átalakítására összesen 11 és fél milliárd forint.

A hagyományos építésű házak korszerűsítése nem halad olyan gyorsan, mint a paneleké. A 3 és fél millió lakásból 3 milliónak elavult a fűtési rendszere, és nincs szigetelve. Pályázni ezekre is lehet, évente nagyjából 3500-4000 lakás felújítását támogatja az állam.

Az RTL Híradó kereste a Közlekedési Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumot, hogy nyilatkozzanak arról, tervezik-e, hogy átalakítják a pályázati rendszert azért, hogy többen kaphassanak támogatást. Ők csak egy írásos tájékoztatást adtak. Ebben sok konkrétum nincs, annyit írnak, hogy minden évben felülvizsgálják az igényeket.