Drasztikus megszorítások Portugáliában

Elfogadta a portugál parlament pénteken a 2011-es költségvetést, amelyben a Jose Socrates vezette szocialista kormány a közkiadások drasztikus csökkentését irányozza elő az államháztartási hiány csökkentése érdekében. A törvényt kényelmes többséggel fogadta el a parlament, mivel az ellenzéki Szociáldemokrata Párt képviselői nem jelentek meg a szavazáson.

“Miután a törvényt elfogadta a parlament, haladék nélkül munkához kell látni, hogy olyan viszonyokat teremtsünk, amelyek lehetővé teszik a törvény érvényesítését”- mondta Teixeira dos Santos pénzügyminiszter a voksolás után.

A költségvetési törvény a GDP-arányos államháztartási hiányt jövőre 4,6 százalékra akarja leszorítani az eddigi 7,3 százalékról. Mindez nagyjából öt milliárd eurós megtakarítást kíván, amelyet a közkiadások lefaragásával és adóemelésekkel akar megtenni a kormány. A kiadások lefaragásának legfőbb eleme a közszféra béreinek csökkentése, amit a szakszervezetek hevesen elutasítanak. Ennek eredménye volt az utóbbi két évtized legnagyobb sztrájkja szerdán.