Drasztikus létszámcsökkenés az önsegélyező pénztáraknál

Drasztikusan csökenhetett az önsegélyező pénztárak taglétszáma a munkáltatói befizetésekre és a szolgáltatások megkurtítására vonatkozó új szabályozás miatt. Ezt Pellei József, az Önsegélyező Pénztárszövetség elnöke mondta kedden, Budapesten. A szövetség elnöke hozzátette: a gyermeknevelésre, beiskolázásra, és lakásfenntartára fordítható kifizetések idén június elsejével megszűnnek, pedig ezek az önsegélyező pénztárak szolgáltatásainak többségét jelentették eddig. A múlt év decemberében alakult szövetség módosítási javasalattal fordult a Pénzügyminisztériumhoz.

Az önsegélyező pénztárak tagsága a tavalyi, csaknem 120 ezer főről akár százezer alá is csökkenhetett az idei év első negyedévére. Mindennek a 2007 június 1-én hatályba lépő szabályváltozások az okai – mondta el Pellei József, az Önsegélyező Pénztárszövetség elnöke keddi sajótájékoztatóján. A befizetési és szolgáltatási szabályok változásával éppen azok a gyermekneveléshez kapcsolódó finanszírozási lehetőségek szűntek meg, amelyek a legtöbb, szociálisan rászoruló tagnak jelentettek támaszt a rendkívüli helyzetek kezelésében. A szabályváltoztatásokkal kapcsolatban a szövetség beadvánnyal fordult a Pénzügyminisztériumhoz, és az Országos Érdekegyeztető Tanács segítségét is kérni fogja pénztárak létét ellehetetlenítő intézkedések és a taglétszám további csökkenésének megakadályozása érdekében.

Az önsegélyező pénztárak működését elsősorban a szolgáltatások értékének több mint 90 százalékát kitevő gyermeknevelési, lakásfenntartási és beiskolázási támogatások megszűnése nehezíti – húzta alá Gerencsér László, a Vasutas Önsegélyező Pénztár elnöke. A 10 önsegélyező pénztárból ötben a tagság 2007 elejére több mint a felével csökkent. A tavaly 18 ezer tagot számláló Vasutas Önsegélyező Pénztár például most 8200 tagot számlál. Gerencsér László sérelmezte, hogy a szolgáltatások csökkentésén felül az új szabályozásban szűkítették a munkáltatói befizetéseket is, miközben az adómentesen adható munkáltatói hozzájárulás évi mértéke maradt 400 ezer forint. Ezt a pénzt ezek után például étkezési csekkben kapja majd meg a munkavállaló, és nem fordíthatja öngondoskodásra – húzta alá az elnök. A kormányzat által hangsúlyozott adóvonzat ráadásul a muinkáltatói tagdíjra nem érvényes, adókedvezmény csak az összes befizetés mintegy 25-30 százalékát kitevő egyéni tagdíjak után jár.

A 2007 január elsejétől hatályos, ám csak június elsején életbe lépő szabályváltozás érinti az összes önkéntes külcsönös önsegélyező pénztárat, amelyek összesített tagsága az egészségpénztárakkal együtt 2006-ban több mint félmillió ember volt. Az önsegélyező pénztárak az egészségpénztárakkal szemben bizonyos célok, például gyermeknevelés, születés, beiskolázás, halálozás, és munkanélküliség vagy nyugdíjba vonulás esetén is teljesítenek kifizetéseket a tagoknak.