Drasztikus korlátozások a VI. kerületben – RTL Híradó

Drasztikus döntést hozott a VI. kerületi önkormányzat: a lakókra és független zajszakértőre akarja bízni az üzletek nyitvatartását a kerületben. Akit bepanaszolnak, annak este 10-kor zárnia kell. Aki ellen nincs panasz és átmegy a szűrőn, hajnali 1-ig nyitva tarthat. A vállalkozók szerint azonban ez kevés – számolt be az RTL Híradó.

Másfél hónap múlva, szeptember 1-jén egy önkormányzati rendelet értelmében minden üzletnek, kocsmának, szórakozóhelynek be kell zárnia a Terézvárosban, legkésőbb éjjel 1-kor. Ide tartozik a Liszt Ferenc tér is, az egyik legnépszerűbb fővárosi találkozóhely. Az itteni zaj miatt több lakó is panaszkodott az önkormányzatnál.

A rendelet alapján éjszaka 1 óránál tovább semmi sem tarthat nyitva, és addig is csak azok a helyek, amelyeknél a zajszakértő és a lakók ehhez hozzájárulnak. A többieknek este 10-kor kell zárniuk. Kékesi Tibor, a rendelet előterjesztője szerint ha ezek a helyek nem tudják megszerezni az engedélyeket vagy hozzájárulásokat, akkor nem alkalmasak arra, hogy működjenek.

Az érintett szórakozóhelyek többsége késő éjszakáig, egy részük 4-ig is nyitva tart. Azt mondják, tönkretenné őket, ha 1-kor kellene zárniuk.
Péntek, szombat este 11 körül járnak el az emberek szórakozni, úgyhogy 1-kor nem lehet bezárni, mert akkor már negyed 1-kor, fél 1-kor meg kellene kérni az embereket, hogy hagyják el a helyet – mondta az egyik kerületi vendéglátós.

Az RTL Híradó úgy tudja, a vállakozók a jövő héten tartanak megbeszélést, ott dől el, hogy mit tesznek az önkormányzati rendelet módosításáért. A híradó információi szerint az V. és a VII. kerületben nem terveznek hasonló korlátozást.