Draskovics: Egyszerűsödnek a közigazgatási eljárás szabályai

Egyszerűsödnek és gyorsabbá válnak a közigazgatási eljárások – mondta a keddi kormányszóvivői tájékoztatón az igazságügyi és rendészeti miniszter. Draskovics Tibor hozzátette: egyre elterjedtebbé válik az internetes ügyintézés lehetősége, amelynek technikai feltételeit – uniós forrásokból – már elkezdték megteremteni. Az igazságszolgáltatással kapcsolatos ügyek többségének rendezése is egyszerűbbé válik a jövőben – tette hozzá a szakminiszter.

A jogérvényesítés és jogszolgáltatás gyorsítása érdekében tett kormányzati intézkedések nagy része már októberben életbe lép – mondta kedden Draskovics Tibor. Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint a módosítások legfőbb célja, hogy az ügyfeleknek ritkábban és kevesebb időt kelljen eltölteniük ügyeik intézésével a hivatalokban. A módosításoknak köszönhetően a jövőben kevesebb igazolásra lesz szükség. Az úgynevezett egyablakos ügyintézés kibővítésével pedig a hivatal feladata lesz azon dokumentumok és adatok begyűjtése, amely az államigazgatáson belül másutt már rendelkezésre állnak. A változtatásokkal lehetővé válik, hogy az ügyek nagy részét otthonról, munkaidőn kívül is rendezni lehessen. Az állam ezért a következő években igyekszik megteremteni az elektronikus ügyintézés feltételeit. Ez utóbbi egyébként – a nemzetközi tapasztalatok szerint – az államnak is jelentős megtakarítást eredményez majd – tette hozzá a szakminiszter.

Draskovics Tibor hangsúlyozta, hogy az államnak magával szemben is legalább olyan igényeket kell támasztania, mint amit a polgároktól megkövetel. A szakminiszter példaként a határidőn túl húzódó ügyintézéseket említette. Várhatóan októbertől az államnak is fizetnie kell, ha az előre megjelölt határidőig nem zárja le az ügyet.

2011-től – angolszász mintára – megváltoznak a vállalkozások közötti perek szabályai is, amelyekben ezután kötelező lesz a elektronikus kapcsolattartás. Átalakul a fizetési meghagyások rendszere is. A fizetési meghagyás a bíróság helyett a jegyző dolga lesz, akinek azt 3 napon belül kell kibocsátania. A bíróságok félmillió ilyen ügytől szabadulnak meg, ami jelentősen csökkenti majd az ügyhátralékukat – tette hozzá a szakminiszter.