Draskovics: csak egy étlap a kiadáscsökkentési javaslatcsomag

A kiigazítási program sikeres, ezért nem egy újabb megszorítás a célja a júliusban megszűnt Államreform Bizottság által összeállított szakértői javaslatoknak, hanem a fölösleges kiadások megszüntetése – mondta el a Független Hírügynökségnek a testület korábbi alelnöke, jelenlegi tárca nélküli miniszter szombaton. Draskovics Tibor közölte: az egyik napilapban is megjelent javaslatcsomag csak egy “étlap”, amelyekről a következő hetekben kezd el tárgyalni az érintett tárcavezetőkkel. A lakástámogatási rendszer megszűntetéséről szóló javaslat biztosan nem valósul meg – jelentette ki a miniszter.

A Népszabadságban szombati számában megjelent javaslatok nem az Államreform Bizottságé, nem a kormányé, és nem is a sajátjai – mondta Draskovics Tibor. Ezek szakértői ötletek, azoknak a lehetőségek gyűjteménye, hogy hova lehet nyúlni, ha ésszerűsíteni akarják az állam működését. Most az a szakasz kezdődik, amelyben a miniszterekkel végignézik, hogy mely javaslatok megvalósíthatóak, melyeket kell tovább vizsgálni, és mik azok, amelyeket azonnal el kell vetni – közölte a tárca nélküli miniszter. Ez utóbbira jó példa a lakástámogatási rendszer megszüntetése – tette hozzá Draskovics Tibor.

A javaslatok között szerepel az is, hogy a családi pótlékot és más családtámogatást ne a munkáltatók, hanem központilag a Magyar Államkincstár fizesse ki. Ez egy nagyon ésszerű ötlet, de csak sok év alatt valósítható meg a szükséges feltételek miatt – mondta a tárca nélküli miniszter.

A kórházak gazdasági társaságokká történő átalakítása olyannyira reális javaslat, hogy jó néhány, elsősorban fideszes önkormányzat már meg is tette ezt, vagy előkészítés alatt van – fogalmazott Draskovics Tibor. Szerinte ennek nem a spórolás a célja, hanem az, hogy a nagyvállalatként működő kórházakat szabadítsák meg a költségvetési intézményi gazdálkodási rend szigorú előírásaitól. Ezzel egy olyan mozgásteret kapnának, amellyel valóban vállalatszerűen működhetnének a piacon – tette hozzá.

Nem egy új megszorításra készülnek a javaslatokkal, mert a kiigazítási program sikeres, túlteljesíti a korábbi terveket – jelentette ki a miniszter. Mint mondta: arra van szükség, hogy az adófizetők pénzét a “legokosabban” költsék el, szabaduljanak meg a fölösleges kiadásoktól, hogy más fontosabb célokra használják fel azokat a forrásokat.

Az összegyűjtött javaslatokat a következő hetekben tárgyalják végig a kormány tagjaival ágazatonként. Ezt követően áll elő az az előterjesztés, amely már konkrét javaslatokat tesz a kormánynak. Minderről nyilvános viták is lesznek, mert ezt nem lehet titokban elvégezni – közölte Draskovics Tibor. “Át kell beszélni, hogy az adófizetők pénzéből az állam mit és hogyan működtessen, és esetleg mit ne” – fogalmazott az államreform megvalósításáért is felelős tárca nélküli miniszter.

Az ősszel várhatóan már sok döntés megszületik, és később is folyamatosan viszik a kormány elé a javaslatokat, amint elkészülnek a szükséges vizsgálatokat az ötletekkel kapcsolatban – mondta Draskovics Tibor.