Nagyvilág

2011.04.15. 17:55

Letörték az ungvári Petőfi-szobor kardját

<p>Megrongálták pénteken Petőfi Sándor szobrát Ungvár központjában - adta hírül péntek délután az ukrán Zakarpattya Online hírportál. A költő kardjának a felét törte le valaki, a rendőrség ismeretlen tettesek ellen indított nyomozást.</p>

Az ungvári Petőfi-szobrot, amely a költőről elnevezett téren áll, már több ízben meggyalázták. Legutóbb 2009. március 15-re virradó éjszaka öntötték le fehér festékkel. A rongálókat azóta sem sikerült kézre keríteni. Az incidens után a rendőrség azt ígérte, hogy térfigyelő kamerákkal és megerősített járőrszolgálattal igyekszik biztosítani a kárpátaljai megyeszékhelyen álló emlékművet, amelyet a Magyar Köztársaság ajándékaként 1990-ben avattak fel. Ennek ellenére az ismeretlen vandáloknak ismételten sikerült meggyalázniuk a Nemzeti dal költőjének szobrát.

Szalipszki Endre, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja a sajtónak elmondta, hogy a külképviselet bejelentést tett az illetékes ukrán hatóságnál a szoborrongálás ügyében. Egyelőre nem tudni, hogy csupán vandál rongálásról, vagy a magyarellenes ukrán nacionalisták újabb akciójáról van-e szó.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!