Drámai esik az amerikai napilapok példányszáma

Egy hétfői bejelentés szerint tovább folyatódott az amerikai lapok példányszámának csökkenése. A vizsgálatot végző amerikai cég szerint a csökkenés évek óta tart, aminek következtében sok újságírót bocsátottak el a szerkesztőségektől.

Az Audit Bureau of Circulations (ABC) nevű cég 507 amerikai napilapot vizsgált hat hónapos időszakban. Az eredmény szerint a csökkenés 4.64 százalékos a vizsgálat időszakban, ami azt jelenti, hogy a 40.02 millió összpéldányszám 38.16 millióra esett vissza. Ugyanez az adat így néz ki a szombati lapoknál, illetve kiadásoknál: 571 lapnál 4.85 százalékos csökkenés, vagyis 45.85 millió példányszámról 43.63 millióra estek vissza a hétvégi lapok.

A nagy vesztesek között van a New York Times, a Washington Post és a Los Angeles Times. A N.Y. Times például korábban ingyenessé tette online kiadását így próbálva ellensúlyozni a tendenciát. A mostani pénzügyi világválság csak tovább ront az évek óta tartó helyzeten. A Los Angeles Time kiadója például bejelentette, hogy 10 százalékkal csökkenti alkalmazottai számát.