Drágulnak az üzemanyagok

benzin120
benzin120
Két forinttal emelkedik a benzin, három forinttal pedig a gázolaj literenkénti ára szerdán – erősítették meg a holtankoljak.hu kérdésére piaci források a portfolio.hu internetes szaklap értesülését.


Véget ért a csökkenő benzin- és stagnáló gázolajárak időszaka, s szerdán nulla órakor mindkét üzemanyagféleség drágulni fog. A gázolajért három, a benzinért két forinttal kell majd többet fizetni literenként. Az áremelkedés mögött most is a nemzetközi piacokon lejátszódott folyamatok állnak; az elmúlt egy héten a gázolaj és a benzin jegyzésára is folyamatosan kúszott felfelé, s a drágulást vetítette előre az ezt megelőző időszakban tapasztalt forintgyengülés is.

Egy-egy üzemanyagár-emelés komoly érzelmi reakciókat vált ki a hazai autósokból – ezt mutatják legalábbis a nagyobb portálok témába vágó fórumai –, ám úgy tűnik, hogy a fogyasztók inkább csak zúgolódnak, ám vásárlási szokásait emiatt csak néhány ember változtatja meg. Sőt: amíg a hazai kiskereskedelmi forgalom mennyisége szinte minden árucsoportban zsugorodott a tavalyihoz képest, üzemanyagból egyre többet vásárolunk. Különösen igaz ez a gázolajra, amiből a Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint az idei év első hat hónapjában
8,13 százalékkal fogyott több, mint 2006 azonos időszakában.

A növekedés ugrásszerű, de még mindig nem olyan megdöbbentő, mint azok a számok, melyek azt mutatják, hogy mennyivel hagyunk több pénzt a benzinkutakon, mint hagytunk néhány évvel ezelőtt. A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint amíg 2003 első fél évében még „csak” bő 354 milliárd forintos forgalmat bonyolított le a magyar üzemanyag-kiskereskedelem, addig 2007 azonos időszakában már 500 milliárd forint fölötti volt az összforgalom.

A 95-ös benzin átlagos ára most 278 forint, a gázolaj átlagos ára pedig 262 forint literenként. A legdrágább és legolcsóbb benzin közötti átlagos árkülönbség 26,90 forint, a gázolaj esetében 23,90 forint.

holtankoljak.hu

Kapcsolódó anyagok:

  • Belobbant egy benzintartály az egyik szentendrei benzinkúton
  • KSH: Egy év alatt 32 százalékkal drágult a háztartási energia
  • Egy riport buktatta le a trükkös tolvajokat