Drágulnak a patikaszerek, új kategóriák lesznek a taj-kártyák körében

A gyógyszerek ára nem nő, egyes patikaszerek, mint például a gyógyászati segédeszközök és a gyógynövénykészítmények azonban többe kerülnek július 1-től. Változik a taj-kártyák besorolása is; újabb színekkel különböztetik meg, hogy kinek van jogosultsága, illetve itthon vagy külföldön fizet-e biztosítást.

Drágulnak a gyógynövénykészítmények, az étrend-kiegészítők és a gyógyászati segédeszközök is. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár listáján az utóbbiból 1879 termék szerepel, ebből 1821-et érint a változás. Néhány kivétel akad csak, ilyen például a fogászati implantátum, a fehér bot vagy a vércukorméréshez használt tesztcsík.

A taj-kártyák ellenőrzésekor az eddigi zöld és piros szín mellett két újabb kategória is lesz: a kék és a barna. A zöld és a piros azt jelzi, hogy a páciens taj-száma rendben van vagy rendezetlen a jogviszonya. Július elsejétől a kék és a barna szín is felvillanhat a számítógép monitorján, amikor a szolgáltatásra jelentkező taj-kártyáját ellenőrzik. A változás alapelve az, hogy ne kaphasson ellátást az a magyar állampolgár, akinek nincs itthon biztosítása, illetve nem Magyarországon van biztosítva.

A kék lámpa (külföldön biztosított, a taj-szám átmenetileg érvénytelen) azoknál fog jelezni, akiknek európai egészségbiztosítási kártyájuk, azt helyettesíthető nyomtatványuk, vagy E 112-es papírjuk van. Ebbe a kategóriába tartoznak még azok, akik nemzetközi egyezmény hatálya alá esnek, illetve a saját tb-vel rendelkező nemzetközi szervezetek (például ENSZ) alkalmazottai. Ők a szolgáltatást megkapják, az OEP pedig finanszírozza azt. Ha hiányzik a szükséges dokumentum, az ellátás számla és fizetés ellenében lehetséges. A barna szín az “egyéb okból érvénytelen” taj-számot jelöli. Azokét, akik véglegesen külföldre költöztek, vagy olyan biztosítási rendszerben fizetik a járulékot, amely nem tartozik a másik kategóriák egyikébe sem (például amerikai magánbiztosítás). OEP által finanszírozott ellátást ők sem vehetnek igénybe. A változás a gyakorlatban néhány tízezer olyan magyar állampolgárt érint, akinek van taj-száma, de különféle okból nem fizet itthon járulékot, de má! sutt esetleg van biztosítása. Az ellátási kötelezettség rendjében nem lesz változás, sürgős esetben például továbbra is jár az orvosi kezelés.