Drágul az olaj – jövő héten újabb benzináremelés

Benzin
Benzin
A jövő héten várhatóan ismét drágul az üzemanyag, mert a csütörtöki 2 százalékos emelkedés után pénteken tovább nőtt az olaj ára a világpiacon – közölte a holtankoljak.hu.

A West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajjal a legközelebbi szállítási határidőre 62,4 dolláros áron kereskedtek, míg az Európában irányadó Brent hordónkénti ára 63 dollár fölé emelkedett, ami az utóbbi időszak árfolyamcsúcsát jelenti.

Magyarországon is emelkedni fog

Hasonló áremelkedést mutat az üzemanyagok jegyzésára is, és az elemzők arra számítanak, hogy ez a tendencia az utazási szezon közeledte miatt továbbra is fennmarad, és talán még erősödik is. Így valószínű, hogy a jövő héten Magyarországon is emelkedni fog a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára. Hogy mennyivel, az várhatóan hétfőn kiderül, a szerdánként esedékes árváltozásokról ugyanis jellemzően a hét első napján döntenek – közölte a www.holtankoljak.hu.

Kapcsolódó:

  • Nem fizet az Il Fero
  • Bio-üzemanyag: sokba kerülnek nekünk
    Az Európai Unió tagállamai a hónap elején Brüsszelben arról állapodtak meg, hogy az unióban forgalmazott üzemanyagok legalább 10 százalékát bio-üzemanyagokkal kell kiváltani 2020-ig. A bio-üzemanyagok bekeverési arányával kapcsolatos uniós cél teljesítése több mint 200 milliárdba kerül hazánknak – mondta Jolánkai Márton, a gödöllői Szent István Egyetem tanára. 2020-ig legalább 10%-os bio arányt kell elérni. A professzor a növénytermesztési tanszéken végzett elméleti számítását ismertetve beszámolt arról, hogy a teljes magyarországi kőolajszükségletet 3,5 millió hektárnyi területről betakarított terménnyel lehetne kielégíteni. Bioetanolhoz, biodízelhez és biogázhoz kellene kukoricát, repcét, cukorrépát és egyéb, biomassza készítésre alkalmas növényt termeszteni.