Drágul a távfűtés a fővárosban

Április 1-jétől átlagosan 8,4 százalékkal nőnek a távhődíjak Budapesten. Ez a második lépcsője az évi 44 százaléknál is nagyobb emelésnek, ami a rászoruló családoknak járó támogatást figyelembe véve átlagosan 15, 9 százalékos drágulást jelent. Eddig a jogosultaknak csak a fele igényelt kompenzációt.

A gázártámogatási rendszer átalakítása miatt január 1-jétől 44,6 százalékos távfűtési díjemelésre lett volna szükség a fővárosban. Az önkormányzat a fogyasztókra egyszerre zúduló drágulás miatt kezdeményezte a kormánynál, hogy az árakat két részletben emeljék. Így januártól a lakossági díjak 37 százalékkal nőttek, április 1-jétől pedig átlagosan újabb 8,4 százalékos az emelés.

A fogyasztók által fizetendő távhődíjak között jelentős az eltérés, attól függően, jogosultak-e a családok állami árkiegészítésre. A gázártámogatással megegyezően a távfűtésnél is jövedelemtől függően négy kategóriában jár az árkompenzáció. Nem kaphatnak viszont támogatást azok, ahol az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem meghaladja a 93.906 forintot. Ez a 227 ezer budapesti távfűtéses otthonból 41.800-at, a lakások 18,4 százalékát érinti. 185.500 távfűtéses lakásban viszont jár valamilyen mértékű támogatás.

A héten Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő arra kérte a főpolgármestert, hogy a főváros halassza el a 8,4 százalékos emelést. Az MSZP-s politikus szerint Budapesten a távhőszolgáltatás alapdíja és a hődíj is magasabb, mint az ország más településein, emellett szerinte több hatóság is azt igazolta vissza, hogy a januártól érvényes fővárosi távhőrendelet jogszabálysértő módon született meg.

A főváros válaszában azt közölte: a kétütemű drágulás mértéke együttesen is elmarad a legtöbb nagyvárosban bevezetett emeléstől. A döntés előtt a főpolgármester tárgyalt Veres János pénzügyminiszterrel, Kóka János gazdasági miniszterrel és Kiss Péter szociális miniszterrel. Egyeztettek a civil szervezetekkkel is, ezután született meg a döntés, amely szerintük minden tekintetben megfelel a jogszabályoknak.

Budapesten ez év március 12-éig 91 ezer háztartás kért támogatást a távhőszámlák kifizetéséhez, és 88 ezer háztartás meg is kapta az igényelt árkiegészítést. Ebből az adatból viszont az is kiderül, hogy március közepéig nem igényelt kompenzációt csaknem 98 ezer olyan háztartás, amely támogatható lenne. Az állami támogatást a fővárosi Hálózat Alapítvány ebben az évben további egymilliárd forinttal egészíti ki.