Draghi: nyereséget termelnek az EKB kötvényvásárlási programjai

Berlin, 2012. október 28., vasárnap (MTI) – Oktalan a félelem az Európai Központi Bank (EKB) új kötvényvásárlási programjától, hiszen az eddigi akciók mind nyereségesek voltak, és várhatóan az új program is profitot termel, az infláció pedig jövőre ismét a 2 százalék körüli szintre süllyed az euróövezetben – mondta az EKB elnöke a Der Spiegelnek.

Mario Draghi a német hetilap vasárnapi számában megjelent interjúban elmondta: az euróövezet közelgő összeomlását feltételező piaci spekuláció miatt megemelkedett egyes tagországok államkötvényeinek hozama, “ez a fajta spekuláció azonban megalapozatlan volt, és ezért fel kellett lépni ellene”.
Az EKB elnöke szeptemberben jelentette be, hogy az intézmény kész hozzájárulni kötvényvásárlási akciókkal az állampapírpiaci torzulások enyhítéséhez. A segítség feltétele, hogy az azt igénylő tagország államháztartási kiigazító lépéseket tegyen. Az összegkorlátozás nélküli program elsősorban 1 és 3 év közötti lejáratokra irányul.
A korábbi hasonló akciókat mind nyereséggel zárta az EKB, és a profit a tagállami jegybankokat gazdagította – mondta Mario Draghi a Der Spiegelnek, hangsúlyozva, hogy az új program sem veszélyezteti az euróövezeti adófizetők pénzét. Azzal kapcsolatban, hogy a német jegybank (Bundesbank) elnöke, Jens Weidmann számos alkalommal bírálta a tervet, elmondta, hogy mindketten az euróövezet stabilitásáért dolgoznak, a közös célnak leginkább megfelelő eszközökről alkotott vélemények eltérése pedig “nem áthidalhatatlan”. Hozzátette: az infláció elszabadulása sem fenyeget az eurózónában, az EKB számításai szerint az infláció jövőre ismét a megcélzott sávba süllyed.
Az EKB két százalék körüli, ám azt meg nem haladó középtávú inflációs célt követ. Az euróövezeti éves infláció szeptemberben 2,7 százalék, augusztusban 2,6 százalék volt.
Mario Draghi elmondta: támogatja azt a német javaslatot, miszerint bővíteni kell az Európai Bizottság pénzügyi biztosának jogkörét. Az euróövezet iránti bizalom helyreállításához az szükséges, hogy a tagállamok az európai szintre helyezzék szuverenitásuk egy részét – fejtette ki. A piaci bizalom helyreállításához továbbá be kell tartani a szabályokat, ezen pedig a tagállami kormányoknak “még dolgozni kell” – mondta az EKB elnöke.
Az egységes euróövezeti pénzügyi felügyelet kialakításának tervével kapcsolatban úgy vélekedett, helyes döntés az EKB-hez helyezni a felügyeleti funkciót, hiszen a nemzeti hatóságok “gyakran agyonhallgatták a bankszektor problémáit”.

Címkék: , ,