Drága lesz a húsleves és a húsvéti töltött káposzta

Akt.:
Áru van, erre nincs panasz. Az árára már inkább
Áru van, erre nincs panasz. Az árára már inkább - © Fotó: BT
Miskolc – A sárgarépa kilója 350 forint, a vöröshagyma 380, a fejes káposzta 450. Soha nem látott drágaság a piacon.

– Te jó ég, milyen drága minden! – sopánkodtak az asszonyok hétfő reggel a Búza téri piacon. Igaz, hétfőn szerényebb a piac, mint más napokon, de aki nem akart húsvét előtt tolongani és sorba állni, az már beszerzett mindent, ami az ünnepre kell.

Körülnéztünk mi is: a fejes káposzta kilója 448 forint, de volt, ahol 490-ért kínálták. A saláta 200 forint, a sárgarépa 248 akciósan, egyébként 300 forint fölött van az ára. A gyökér 800 forint, szintén akciósan, a karalábé 150. Vöröshagymát 380 forintért láttunk, burgonyát 320-ért, céklát 350-ért, a zöldhagyma csomója 250 forint. Mennyibe fog így kerülni a húsvét?

Az aszály miatt

Cseh Endréné Ágnes is bevásárolni jött a piacra.

– Igyekszem apránként megvenni a szükséges zöldségeket – mondta lapunknak. – Drága minden, de mit tehetnénk? Enni csak kell! Nem tartunk nagy húsvétot, de jönnek a gyerekek és az unoka, nekik főzni kell.

Királyházi Jánosnénak már tele a kosara. Vásárolt paprikát, paradicsomot, epret, banánt és zöldségeket.

– Nagyon drága minden – jegyzi meg bánatosan – A piacon egyébként mindent lehet kapni, csak pénz legyen! Az árak mennek felfelé, a nyugdíj meg marad. De muszáj kigazdálkodni valahogy. Ruhát már nem is veszek, a pénz elmegy ennivalóra meg a rezsire – sorolja. Hozzáteszi: azt beszélik a piacon, hogy az aszály miatt drágák a zöldségek. „Nekem is van kertem, termeltem zöldséget, de ami maradt belőle, az már nem jó a levesbe. Csak a zöldjét használom. Beültettem most is a kertemet, de hogy kikel-e valami vagy sem, azt nem tudni. Most jó áron vettem a zöldséget, vannak állandó helyek, ahol vásárolok” – árulja el az asszony.

Kevés termett

Az egyik árustól próbáljuk megtudni, miért ilyen drága minden. Kéri, nevét ne írjuk meg, de elmondja, a nagybanin arra hivatkoznak, hogy kevés zöldség termett, nagy a kereslet, ezért magas az ár.

– Az aszályra is hivatkoznak, de ez csak jó indok, hogy drágábban adják, hiszen ezeket a zöldségféléket egyébként is öntözni kellene. A piacra járók 70 százaléka nyugdíjas, persze, hogy megkapjuk nap mint nap, miért ilyen drága minden. A fiatalok elmennek a nagyáruházba, ott vesznek meg mindent, megjegyzem, sokkal drágábban, mint a piacon. Pedig a Búza téri piac a legolcsóbb az országban. Egerből és Ózdról is idejárnak a nyugdíjasok vásárolni – árulja el tapasztalatait az árus. Hozzáteszi: ő a budapesti nagybanin szerzi be a zöldségféléket, oda pedig az alföldi termelőktől érkezik az áru.

ÉM-HE


Táncos forgatag
Miskolc - A megszokottól eltérően a hónap második vasárnapján rendezték meg Miskolc belvárosában a Termelői piacot, amely szinte minden elemében a húsvétvárás jegyében zajlott. Az ismét megérkezett jó idő rengeteg embert csalogatott el a rendezvényre. A kézműves termékeket kínáló piac az Erzsébet...

Kevés a termés, ezért drága a zöldség
Miskolc - Dupla annyiba kerül szinte minden, mint tavaly ilyenkor. Nehéz év az idei, ezt állítják az őstermelők, akiknek kertjükben nem vagy a sokadik vetés után keltek ki az alapvető konyhakerti növények. Sokáig tartott a tél, a nagy hideg után, pedig rögtön beköszöntött a sivatagi hőség, így so...