A szlovák védelmi miniszter a magyar katasztrófavédelem tevékenységét méltatta Kolontáron

By Olajos Katalin
A szlovák védelmi miniszter a magyar katasztrófavédelem tevékenységét méltatta Kolontáron
Devecser/Kolontár  (MTI) – Magyarország jobban megoldotta a katasztrófák kezelését, mint Szlovákia, ahol nem elég jó a koordináció – mondta Lubomír Galko, a Szlovák Köztársaság védelmi minisztere a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa helyszínének bejárásán, sajtótájékoztatón Kolontáron.

 Lubomír Galko -t a katasztrófa helyszínének bejárása előtt Benkovics Zoltán tábornok, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka tájékoztatta a helyreállítás-újjáépítés helyzetéről és az elmúlt csaknem kilenc hónapban elvégzett feladatokról. A minisztert Tokovicz József, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatalának főigazgatója kísérte.
    Az ajkai timföldgyár átszakadt tározójánál tartott sajtótájékoztatón Lubomír Galko kiemelte: a helyszín bejárásán szerzett tapasztalatok és információk alapján elmondható, hogy Magyarország jobban megoldotta a katasztrófák kezelését, mint Szlovákia.
    Rendkívülinek nevezte, hogy az országban külön katasztrófavédelmi szervezet működik, amelynek az igazgatója egész Magyarországon pontosan tudja, hogy mikor, mit és hogyan kell csinálni. A védelmi bizottságok és az operatív törzsek felállításakor mindenki tudja a feladatát – tette hozzá.

Lubomír Galkoa: hatékonyan szolgáló hadsereget szeretnének

    A szlovák védelmi miniszter kérdésre válaszolva kifejtette, hogy szorgalmazza majd Szlovákiában is a katasztrófavédelmi hivatal felállítását. Lubomír Galko kitért arra is, hogy bármilyen költségvetés elfogadásáról döntenek szeptember-októberben, januártól modern, az állampolgárokat hatékonyan szolgáló hadsereget szeretnének kiépíteni. 
    Benkovics Zoltán a Devecserben épülő lakópark bejárását követően elmondta, hogy Kolontártól eltérően nem egyszerre kezdik meg a házak átadását. Július 8-tól blokkonként kezdődik az új lakóparkban épült házak birtokba adása, a tervek szerint az utolsó, 87. épületet augusztus 4-én adják át. A bontások Devecserben augusztus 4-én fejeződnek be, néhányan még a bontásra ítélt házukban laknak. Hozzátette: pár esetben tisztázatlan jogi helyzet akadályozza a bontást, de ez augusztus végéig rendeződik. A Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnokának tájékoztatása szerint a vörösiszappal elöntött mezőgazdasági területek mentesítése a héten ér véget, hatvanezer köbméter depózott szennyező anyag vár még szállításra; a külterületek és a bontási terület rekultivációja őszre befejeződik.
    A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak és több mint százhúszan megsérültek..
BOON.HU


hirdetés