Nagyvilág

2010.03.03. 20:04

Titokzatos királynő rózsaszínű szarkofágjára leltek Egyiptomban

<p>Francia régészek egy 4 ezer éves, rózsaszínű gránit-szarkofágot találtak Egyiptomban - jelentette be szerdán az egyiptomi kulturális minisztérium.</p>

Az afrikai ország antikvitási hivatalának vezetője, Zahi Hawass szerint a díszkoporsó egy olyan királynőé lehetett, akiről eddig nem sokat tudni.


Az egyiptomi régészet vezetője, Zahi Hawass közleménye szerint a szarkofág egy Bahnou-ként azonosított titokzatos királynőé lehetett, aki "az Egyiptomot időszámításunk előtt 2374 és 2192 közt irányító hatodik dinasztia tagjaként uralkodott". Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ki lehetett Bahnou férje. Hawass szerint I Pepi, vagy II Pepi lehetett a hitves.

A díszkoporsót a Kairótól délre található szakkarai nekropoliszban találták a francia régészek egy piramisban, amely I Pepi piramisának közelében áll, és amelyik a feltételezések szerint Bahnou királynőé lehetett egykoron. A szarkofág oldalában olvasható hieroglifa felirat szerint az áll: "a király szeretett felesége".

A francia régészekkel együtt dolgozó egyiptomi régészeti felügyelő szerint a lelet rendkívül ritka, mert a szarkofág teste rózsaszínű gránitból készült, míg a koporsó fedele fekete bazaltból áll. Az egyiptomi régész ezért nem tartja kizártnak, hogy a koporsó fedele egy másik szarkofágról származik.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!