Helyi gazdaság

2013.01.24. 13:57

Együttműködési megállapodást írt alá a Szent István Egyetem mezőgazdasági kara és az agrárkamara

Gödöllő, 2013. január 24., csütörtök (MTI) - Együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara (SZIE-MKK) és a Magyar Agrárkamara csütörtökön Gödöllőn.

Gödöllő, 2013. január 24., csütörtök (MTI) - Együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara (SZIE-MKK) és a Magyar Agrárkamara csütörtökön Gödöllőn.A dokumentumban többek között rögzítik, hogy összehangolják oktatási, kutatási, szaktanácsadási és vidékfejlesztési tevékenységüket. Az okmányt kézjegyével ellátó Solti László rektor a megállapodást méltatva hangsúlyozta: valódi, tartalmas együttműködésről van szó. Emlékeztetett: Európában egyedülálló, hogy az ország területének több mint 60 százaléka mezőgazdasági művelésre alkalmas. „Ezért kellene Magyarországnak ma is Európa éléskamrájának lennie” - tette hozzá.

Mint mondta, két és félszer-háromszor annyi ember számára lehetne jó minőségű, biztonságos élelmiszert előállítani, mint amennyi az ország lakossága. Solti László ugyanakkor kiemelte a feldolgozottság, a hozzáadott érték fontosságát. Kész élelmiszert kell exportálni, amihez a feldolgozóipart is újra kell teremteni. Gyuricza Csaba, a kar dékánja többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy az új típusú agrárkamarával kötött megállapodás révén egy ernyő alá kerülnek a korábbi együttműködések. Rámutatott, az egyetemen nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlatorientált képzésekre, s a munkaerő-piaci szereplőket is bevonják.

A dékán hozzáfűzte: a kamarával osztják azt az álláspontot, hogy a teljes termékpályával kell foglalkozni. A megállapodás értékét bemutatva elmondta: a kar szakmai hátteret ajánl fel, valamint közös szakmai programokban és pályázatokban való részvételt is terveznek. A dokumentumot a Magyar Agrárkamara részéről szignáló Győrffy Balázs átmeneti elnök az eseményt köszöntve mérföldkőnek nevezte a megállapodást. Mint fogalmazott, az újjászületett kamarának új feladatai lesznek, amelyhez szakmai műhelyekre is szükség van, „az együttműködésben pedig a visszacsatolások is nagy szerepet kapnak”. A megváltozott kamara egyik legfontosabb elemének ítélte, hogy az eddig szétdarabolt termékpálya egyes szereplői egy köztestületbe kerülnek.

A kamara helyzetével kapcsolatban Győrffy Balázs az MTI-nek elmondta: mintegy 190 ezren kerültek fel a választói névjegyzékre. A jelölések már megtörténtek, összesen 12 szervezet vesz részt a kamarai választásokban, amelyek február elsején indulnak a megyei küldöttek tekintetében, s március 9-én kerül sor az országosra. Az eljárás közjegyző jelenlétében történik – tette hozzá.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!