Friss hírek

2009.04.02. 06:08

Megkezdte rakétája feltöltését Észak-Korea

<p>Észak-Korea elkezdte üzemanyaggal feltölteni rakétáját, amelyet a tervek szerint április 4-e és 8-a között indítanak útnak - jelentette a CNN hírtelevízió meg nem nevezett amerikai katonai forrásokra hivatkozva. Phenjan szerint kommunikációs műholdat akarnak pályára állítani, de a Nyugat szerint ez csak álca.</p>

A már előre beharangozott észak-koreai rakétaindítás előkészülete az utolsó fázisához ért, miután megkezdték a hajtóanyag feltöltését. Az AFP-nek nyilatkozó egyik amerikai védelmi illetékes szerint ugyanakkor nem tudni, hogy hol tart a művelet. A hírszerzés folyamatosan tanulmányozza a műholdfelvételeket, hogy megállapítsák, mire készül pontosan a kommunista ország.

Phenjan hetekkel ezelőtt jelentette be, hogy űrprogramja keretében egy kommunikációs műholdat akar pályára állítani. Az elemzők szerint a rakéta fejrésze gömbölyű, ami valóban arra utal, hogy nem robbanófejről van szó, ugyanakkor már maga a rakétaindítás heves reakciókat váltott ki Nyugaton. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter például provokációnak nevezte a lépést, amely "nem maradhat következmények nélkül az ENSZ Biztonsági Tanácsában".

Számos ország szerint a műhold fellövése valójában csak álca, mert Észak-Korea nagy hatótávolságú - elvben az akár Alaszkát elérő - rakétáját akarja kipróbálni. Phenjan szerdán arra figyelmeztetett, hogy az ország hadserege le fog lőni minden kémrepülőt, amely behatol a kommunista ország légterébe a rakétaindítás napjaiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!