Doppingellenes összefogás

Tisztán akarunk látni! címmel doppingellenes összefogásra hívta fel a magyar sport képviselőit a Nemzeti Sporthivatal (NSH) elnöke.

Ábrahám Attila szerint az elmúlt napokban a súlyemelősportban napvilágot látott hírek, illetve az athéni olimpián történt magyar doppingbotrányok az egész magyar sportéletre rossz fényt vetnek. Az NSH az összefogás keretében aláírásgyűjtő akciót hirdetett, melyhez sportvezetők, edzők és élsportolók, olimpikonok és paralimpikonok csatlakozását várják.

Ábrahám Attila, az NSH elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, a mozgalom egyik célja, hogy végre fény derüljön, igazak-e a magyar súlyemelőkkel szembeni doppingvádak. Az athéni olimpián történtek miatt ugyanis az egész magyar súlyemelősport veszélybe kerülhet. Azt szeretnék, hogy derüljön ki végre az igazság, kinek a vizeletét adta le Gyurkovics Ferenc és Kecskés Zoltán. Ezt utólag is tisztázni lehet egyszerű nyálmintából vett géntérkép segítségével.

A mozgalom másik célja, hogy doppingmentessé tegyék a magyar versenysportot. Az NSH elnöke elmondta, meg van győződve arról, hogy a sportolók többsége betartja az előírásokat.

A felhíváshoz csatlakozott a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), a Nemzeti Sportszövetség és a Magyar Paralimpiai Bizottság is. Az aláírásgyűjtés november 15-ig tart.