Dönthetnek a lokátorról a pécsiek

Vasárnap eldőlhet, hogy a Pécs melletti Tubes-hegyre kerülhet-e a NATO-lokátor állomás. erről népszavazás keretében dönhetnek majd a helyiek. Csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze az MSZP, a FIDESZ, az SZDSZ, az MDF és az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) frakcióvezetői illetve képviselői, valamint a polgármester, Tasnádi Péter.

Közösen arra kérték a pécsieket, hogy vasárnap mindenki menjen el szavazni.
A város polgármestere azt ígérte, hogy a népszavazás eredményét akkor is tiszteletben tartja, ha az alacsony részvétel miatt az nem lenne érvényes.

A kérdés: egyetért-e ön azzal, hogy Pécs közigazgatási határait úgy módosítsák, hogy ott ne épülhessen katonai radar? A referendum ügydöntő, vagyis annak eredménye kötelezi az önkormányzatot.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005. novemberében jelentette be, hogy a kormány a Pécs melletti Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett radart.

A lokátort elutasító pécsiek egy csoportja egy éve létrehozta a Civilek a Mecsekért Mozgalmat (CMM), összegyűjtötte a népszavazáshoz szükséges aláírásokat. Ha a népszavazás érvényes lesz, és a szavazók elutasítják a radart, akkor a pécsi közgyűlésnek módosítania kell a város rendezési tervét, hogy ne épülhessen a lokátor a Tubesre.