Friss hírek

2007.12.16. 07:00

A Bécsi Fiúkórus karácsonykor turnézik a legtöbbet

<p>A Bécsi Fiúkórus évi háromszáz fellépésének tíz százalékát decemberben adja. A világ legrégebbi énekkara az év végén Németországban és az Egyesült Államokban koncertezik.</p>

A Bécsi Fiúkórus 15 ízben lép föl Németországban, 13 alkalommal pedig az Egyesült Államokban, csak decemberben. Ez úgy lehetséges, hogy a körülbelül száz tagot számláló Fiúkórust négy különböző "alkórus" alkotja. Ezek mindegyike egy-egy híres zeneszerzőről kapta nevét: Haydn-ről, Mozartról, Schubertről és Brucknerről. Az énekkar művészeti igazgatója, Gerald Wirth elmondta: évente egy kórusra 70-80 fellépés jut..

A 10-14 éves gyerekek bentlakásos iskolába járnak, melynek költsége 70 euró (17 ezer forint) havonta. Egy 18. században épült palota a szálláshelyük. Naponta legalább 2 órán át együtt énekelnek, ezen felül egyéni hangképzésen is részt kell venniük. A kórust 75 százalékban osztrák gyerekek alkotják, de vannak német, svájci, amerikai, sőt japán tagok is. Mint Gerald Wirth elmondta: a felvételinél azt nézik, mennyire egészséges hangon énekel a jelentkező, és milyen ritmusérzéke van. Wirth nem szereti az elitkórus megnevezést.

A fiúk csengő hangjuk elvesztése után normál iskolában folytatják tovább tanulmányaikat, bár sokan zenei pályát választanak. Így tett többek között Franz Schubert zeneszerző is, de a fiúkórus tagja volt a két legendás karmester, Hans Richter ls Clemens Krauss is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!