Döntetlennel kezdődött a sakkfesztivál

Döntetlennel kezdődött a sakkfesztivál
A Miskolci Nemzeti Színházban zajló sakkfesztiválon lejátszotta az első partit Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik. A teátrumban több százan foglaltak helyet a széksorokban és vastapsban részesítették a sportág nagyjait. 

A nyitólépést Káli Sándor polgármester tette meg, aztán egymásnak estek a nagymesterek.
– Nagy dolog lenne, ha Lékó sötéttel okozna meglepetést – suttogta Szabó István versenyigazgató. – Ezzel csapást mérne az ,,idegek nélküli” sakk-királyra.

Erőfelmérő

Elsőre Kramnyik vezette a világos figurákat, huszár f3-mal kezdett, Berkes Ferenc nagymester szerint ezzel tesztelte Lékó lelkiállapotát és harci kedvét. A megnyitást az orosz gigász gyorsan kirakta, a 8. lépésnél már tetemes, 8 perces időelőnye volt. Lékó rövid-, riválisa pedig a hosszúsáncot választotta. A 13. lépésben vezért cseréltek, majd nagymesterünk az f5 gyaloggal kitött kissé nyomott állásából és kiegyenlítette pozíciós hátrányát. A világbajnok is sokat töprengett, ,,fogást” keresett, de nem járt sikerrel. Elvéreztek a könnyűtisztek, az orosz királya kilépett a számára veszélyes kötésből és a 25. lépésben remivel végződött a parti.
– A játszma korrekt eredményt hozott, a csata tulajdonképpen most indul – jósolta a második mérkőzés előtt Mészáros Gyula nemzetközi mester, szakkommentátor.