Donald Trumpot esküdtválogatásra idézték be

Washington, 2015. augusztus 18., kedd (MTI) – Polgári peres esküdtválogatásra idézték be hétfőn New Yorkban Doland Trumpot, a Republikánus Párt jelenleg legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsát.

Az ingatlanmilliárdos és valóságshow-sztár limuzinnal érkezett a bíróság elé, ahol már vagy száz újságíró várta. Trump nap folyamán, amikor nem kellett bent ülnie a 172 jelöltet érintő esküdtválogatáson és űrlapokat kitöltenie, nyilatkozott, autogramot osztogatott és szelfit készített.

Végül nem válogatták be, ezáltal hat évre felmentetve őt az esküdti kötelezettség alól. A testületbe bekerülő állampolgárokat egyébként arra készítik fel, hogy legalább egy hetet kell tárgyaláson eltölteniük, ám az is előfordulhat, hogy egy-egy per akár hónapokig elhúzódhat.

A 69 éves Trumpot korábban, 2006 óta ötször is beidézték már esküdtválogatásra, de ő korábban ennek még sohasem tett eleget, amiért idén 250 dollár bírságot szabtak ki rá. Ezt végül elengedték, amit az elnökjelölt kampánystábja ezt azzal indokolt, hogy az értesítéseket mindig rossz címre küldték. Trump csapata egyúttal pedig elutasította azt a feltételezést, hogy a milliárdos nem kívánt eleget tenni állampolgári kötelezettségének.

New Yorkban korábban olyan hírességeket idéztek be esküdtválogatásra, mint Caroline Kennedy, Woody Allen, Spike Lee, Madonna és Michael Bloomberg. New York államban 1996-ban törölték el azt a törvényt, amely az orvosokat, ügyvédeket és néhány más szakma gyakorlóit, valamint a választott tisztségviselőket mentesítette az esküdti munka kötelezettsége alól.

Áprilisban Marylandben John Robertset, a Legfelsőbb Bíróság főbíróját, augusztus elején pedig Texasban George W. Bush volt elnököt rendelték be hasonló eljárásra, de végül egyiküket sem válogatták be.

– Pogár Demeter, MTI –