Donald Trump 25 millió dollárt fizet a Trump Egyetem volt diákjainak az oktatás színvonalát ért panaszok miatt

Washington – Donald Trump megválasztott amerikai elnök beleegyezett abba, hogy 25 millió dollárt fizet az általa alapított Trump Egyetem volt hallgatóinak, akik beperelték őt, mert elégedetlenek voltak a tanintézet oktatási színvonalával – jelentette az amerikai média pénteken.

A megválasztott elnök ezzel pontot tesz a régóta tartó pereskedésre, és a november végére kitűzött tárgyaláson San Diegóban már meg sem kell jelennie. A döntés értelmében az időközben megszűnt Trump Egyetem mintegy hatezer volt hallgatója kap kártérítést.

A Trump Egyetemet a milliárdos üzletember 2005-ben alapította, üzleti tanulmányokat oktattak ott busás tandíj ellenében. Néhány volt hallgató azonban – már évekkel a tanulmányok befejezése után – elégedetlenségét fejezte ki az oktatás színvonalával, azzal érvelve, hogy nem lett belőle gazdag ember – ahogyan azt az egyetem reklámjában ígérték -, és a tanárok sem megfelelő színvonalúak voltak. A volt hallgatók kártérítési keresetei másfél évvel ezelőtt különösen megszaporodtak, amikor Donald Trump bejelentette, hogy indul az elnökjelöltségért.

A választási kampány idején Trump egyáltalán nem hajlott arra, hogy megegyezzen a felperesekkel, mondván, hogy nincs igazuk, a tananyagban foglaltakat elsajátíthatták, és aztán már csak az egyéni képességeiken múlt, hogyan hasznosították a tanultakat. “Ezt az ügyet nagyon könnyen lezárhattam volna, de nem szoktam könnyen lezárni olyan ügyeket, amelyekben nekem van igazam” – mondta Trump még a tavasszal. Amióta azonban elnökké választották, Gonzalo Curiel szövetségi bíró megállapodásra próbálta bírni a feleket, hogy elkerüljék a komplikált peres eljárást, amellyel a megválasztott elnöknek – miközben éppen a leendő kormány összeállításával foglalkozik – szembe kellene néznie.

Trump ügyvédjei már a múlt héten jelezték, hogy ügyfelük valószínűleg megváltoztatja korábbi álláspontját, és hajlandó a megegyezésre.

A megállapodás értelmében az összegből több mint hatezer volt hallgatónak fizetnek kártérítést, ezenkívül Trumpnak be kell fizetnie egymillió dollárnyi büntetést New York államnak, az ott érvényes oktatási törvények megsértése miatt. A megállapodásban ugyanakkor nem szerepel az a megállapítás, hogy Donald Trump csalt volna.

– MTI –További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek