Nagyvilág

2012.09.06. 19:38

Azeri kiadatás - A NATO-főtitkár óva intette a háborúskodástól Jerevánt és Bakut

Jereván/Budapest, 2012. szeptember 6., csütörtök (MTI/EFE) - Óva intette a háborúskodástól, és a feszültség enyhítésére szólította fel Jerevánt és Bakut csütörtökön Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár Jerevánban.

Jereván/Budapest, 2012. szeptember 6., csütörtök (MTI/EFE) - Óva intette a háborúskodástól, és a feszültség enyhítésére szólította fel Jerevánt és Bakut csütörtökön Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár Jerevánban.

Rasmussen beszédet mondott a jereváni állami egyetem hallgatói előtt, és találkozott Szerzs Szargszján köztársasági elnökkel.

Az észak-atlanti szövetség főtitkárát az örmény fővárosban tüntetők mintegy ezerfős tömege fogadta, akik Safarov szabadon engedését bíráló jelszavakat skandáltak, továbbá követelték, hogy a NATO szakítsa meg a kapcsolatot Azerbajdzsánnal.

"Azerbajdzsánnak és Örményországnak nem szabad visszasodródnia a háborúba - fogalmazott a NATO főtitkára az örmény fővárosban a diákok előtt. - A térség népeinek egyedül a békés politikai rendezés válhat hasznára" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az észak-atlanti szerződés tömbje a béke helyreállításában és a térség fejlődésében érdekelt.

Szavaival a NATO-főtitkár a két ország között Hegyi Karabah hovatartozása miatt fennálló konfliktusra utalt. Ezt a múlt héten felszította, hogy Magyarország átadta Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetését töltő Ramil Safarov azeri katonatisztet.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

Rasmussen "mélységes aggodalmának" adott hangot Safarov elnöki kegyelemben részesítése miatt. A főtitkár szerint ez a lépés "csorbítja a bizalmat". Hozzátette: ezt az üzenetet fogja átadni pénteki bakui látogatásakor Ilham Aliyev azeri elnöknek is.

Egyetemi beszédében azt is mondta, hogy Örményország a NATO egyik legfontosabb partnere. Külön kiemelte az örmény békefenntartók részvételét a NATO koszovói és afganisztáni műveleteiben, s reményét fejezte ki, hogy a nemzetközi biztonsági erők 2014 végén esedékes kivonulása után az örmény katonák a helyszínen maradnak, az afgán kormányerők kiképzésében segítendő. "A jövőben még szorosabbra fűzhetjük ezt a partnerséget" - hangoztatta.

"A nyolc évvel ezelőtti incidens bűncselekmény volt, amelyet nem lehet megbocsátani" - szögezte le Rasmussen, a Safarov által Budapesten elkövetett gyilkosságra utalva, Szerzs Szargszján örmény elnökkel folytatott tárgyalásai után. A hetq.online örmény hírportál jelentése szerint külön hangsúlyozta, hogy Magyarország nem felelős az azeri katonatiszt által elkövetett bűncselekményért.

Szerzs Szargszján a sajtó előtt ismét elfogadhatatlannak nevezte, hogy az azeri hatóságok egy bűnözőből hőst csináltak, s hozzátette: a magyar hatóságoknak tudniuk kellett, hogy ez fog történni. "Azerbajdzsán szégyenletes cselekedete komolyan veszélybe sodorta az egész Dél-Kaukázus biztonságát" - mondta.

Közös sajtótájékoztatójukon Rasmussen a trend.az azeri hírportál szerint kijelentette: az Oroszországhoz fűződő jó viszony nem akadálya annak, hogy Örményország szoros partnerséget építsen ki a NATO-val, hiszen a szövetség maga is különleges partnerségben működik együtt Oroszországgal, úgy az afganisztáni utánpótlás biztosításában, mint a drogkereskedelem és a terrorizmus elleni harcban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!