Dolgozzanak az álmaikért

A piros-fehérek célja ismét a bennmaradás elérése
A piros-fehérek célja ismét a bennmaradás elérése - © Fotó: Ém-Archívum
Miskolc – A DVTK tartalék együttesénél nem az eredmény lesz a legfontosabb, de…

A tavalyi szezont az 5. helyen zárta a DVTK tartalék gárdája az NB III Keleti csoportjában. Egy éve Kriston István volt a „tarcsi” trénere, majd októberben Sütő Szilárd vette át a munkát, az utolsó összecsapásokon pedig Földvári Tibor ült a kispadon.

Együtt, Csíkszeredán

Az új bajnokságban egy újabb szakember vezeti a csapatot: Vég Csongor az első gárda vezetőedzőjének, Fernando Fernandez munkájának segítése mellett a tartalék alakulatot is irányítja. A feladat, a megbízatás már az elejétől, a megkereséstől fogva kettős volt, tehát a pályaedzőség nem előzte meg a második csapat edzői szerepkörét – és fordítva.

– A diósgyőri lehetőség Tajti József sportigazgató által jött, vele már dolgoztam együtt Csíkszeredán, a Székely Labdarúgó Akadémián, ahol hasonló volt a módszertan, mint amit itt próbálunk megvalósítani – kezdett bele a szakember. – Ez röviden: a spanyol gondolkodás, a latin virtus meghonosítása a játékosok fejlesztésében.

Arra a felvetésre, hogy kellett-e arról beszélgetni a korábbi szakvezetőkkel, hogy mi az irányvonal az NB III-as csapatnál, az alábbiakat mondta Vég Csongor.

– Van egy közös elképzelés, hogy mit szeretnénk látni a pályán a csapatainktól, nem csak az NB III-astól. Ez teljesen világos és tiszta – válaszolta a nemrégiben Diósgyőrbe érkezett szakember. – Ennek lényege a labdabirtokláson alapuló bátor játék, mindezt a 4-3-3-as rendszerben. Gondolkodó játékosokat, egyéneket kell nevelni, mindezt úgy, hogy a fiatalok közül minél többen kerüljenek oda a felnőttcsapathoz.

Fentről is jönnek

A konkrét elvárásról az alábbiakat nyilatkozta a szakvezető.

– Nem helyezésben gondolkodunk, de nyilván az elvárás az, hogy a csapat maradjon benn a harmadik vonalban – árulta el Vég Csongor. – A keret elég speciális lesz, hiszen az U19-es csapat és az NB III-as keret gyakorlatilag együtt dolgozik. Ezenkívül természetesen fogunk kapni fentről, az NB I-esek közül is lejátszókat. A rendelkezésre álló keret kettéoszlik majd hétvégenként: az egyik játszik majd az U19-es kiemelt bajnokságban, a másik fele pedig az NB III-as bajnokságban fog szerepelni. Az U17-es csapatba nem akarunk belenyúlni, az egy frekventált korosztály, hiszen köztudott, hogy feljutottak a legmagasabb osztályba, és az ő eredményeik számítanak a következő év besorolása szempontjából.

Alkalmazkodjanak

Egy ilyen egyedi szituációban vajon mennyire fontos az ellenfelek feltérképezése? – kérdeztük.

– Vannak kapcsolataim, de egyébként is nagyjából képben vagyok azzal, hogy mi várható – mondta mindezt Vég Csongor. – Ugyanakkor azt szeretném látni, hogy a mi játékunkat alkalmazzuk jól, azt csiszoljuk, vagyis az ellenfelek alkalmazkodjanak hozzánk. Fogarasi Zoltánnal dolgozunk együtt ennél a csapatnál, ő a 19-esekkel megy majd, én az NB III-asokkal. De vannak rajta kívül is segítők, mint például Sverla Béla, Szalma Pál, illetve Barney Lord erőnléti edző. Elég nagy a stáb, de egy 27 fős kerethez kell ekkora létszám. Van egy heti edzésritmus, adott a munka, hogy mit kell csinálnunk. Nagy teher nincs a játékosokon, annyi a feladatuk, hogy dolgozzanak az álmaikért, ami – mint azt korábban jeleztem – az NB I-es kerettagság.

Molnár István


A tények: a vegyes keret

NB III/U19: Bánhegyi Donát, Vereczkei Zalán, Pápai Krisztián, Gátfalvi Renátó, Furik Iván, Csávás Bence, Kropopenko Péter, Farkas Marcell, Korbély Kristóf, Gönczi Sándor, Tőzsér Péter, Szűcs Kornél, Mertse Ábel, Budaházi Levente, Juhos Dávid, Lehoczky Balázs, Molnar James, Bartalis Bence, Nagy Zoltán, Fenyőfalvi Dávid, Zsiga Máté, Bódi Máté, Orosz Marcell, Gazdag Balázs, Karika Balázs, Pető Gergő, Sramkó Roland.

Túlkorosak: Géringer Tamás, Géringer László, Valkay Richárd, Varga József.