Dolgozókat küldenek el az OPNI-ból – még kérdéses, hány embert és mikor

Nagyarányú létszámleépítés várható a bezárásra illetve költözésre ítélt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI). Egyebek mellett azért, mert azok a kijelölt kórházak, amelyek befogadják majd az intézet osztályait, csak az OPNI ágyait akarják átvenni, a dolgozóit nem. Egyelőre nem tudni, pontosan hány ember kerülhet utcára.

Az egészségügyi miniszter határozata értelmében a korábbi 849 ágy helyett 580 ágyon látják majd el a “Lipót” korábbi betegeit a kijelölt kórházak. A kisebb kapacitás eleve kevesebb orvost és egészségügyi dolgozót igényel. “Sajnos az ágyszámcsökkentés arányánál várhatóan lényegesen nagyobb arányban kell elbocsátani a dolgozókat, mivel a befogadó intézmények nem mindegyike akarja átvenni őket” – mondta szerdán a Független Hírügynökségnek Nagy Zoltán, az intézet főigazgatója. Konkrét létszámot az igazgató nem mondott, mivel még tárgyal a kijelölt kórházakkal. Az viszont már biztos, hogy az elbocsátások két hullámban történnek majd, de ezek időpontját sem jelölték még ki.

Az OPNI-ban most csaknem 900 dolgoznak. 6 kórházat jelöltek ki, amelynek be kell fogadnia a “Lipót” ágyait és betegeit. Ezek a Semmelweis Egyetem, az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet, az István, a János, a Nyírő Gyula valamint a kistarcsai Flór Ferenc Kórház.