Doki a dinkák közt

Szudán
Szudán
Gennyes agyhártyagyulladás járvány szedte áldozatait Szudánban, ahol négy magyar segített a helyieknek a járvány leküzdésében.

A Baptista Szeretetszolgálattal négy magyar utazott a térségbe, hogy segítse az egészségügyi ellátást – kezdte beszámolóját dr. Papp István gyermekorvos, aki a Kelet-Magyarországi Speciális Mentőegyesület tagja. Hosszú volt az út Amszterdamon át Nyamlell-ig, ami az ország déli részéhez közeli területen a dinkák földjén van. Egy ott dolgozó lelkész James, a New Lives Ministry vezetője és egy amerikai hölgy, Kimberley szervezte az utat, amit az észak-amerikai baptisták támogattak.

Körülmények
Nyamlell Szudánban, a kenyai határ közelében van. A városhoz legközelebbi folyó, a Lol a Nílusba ömlik. Az országban 15 éve dúl a polgárháború, észak és dél között. Az északi tartományokban a muszlim vallás az uralkodó, egy férfihoz 5-6 nő tartozik, és asszonyonként 6-8 gyermek. A déli tartományokban a keresztény vallás az uralkodó, ott egy férfihoz egy nő tartozik, és a gyermekek száma itt is 4-8. A házak fala vályog, ezt a rudakon támaszkodó fűtető borítja, ami nyáron megóv a tűző naptól. A hőség nagy, de elviselhető, mert száraz a levegő. A házakat sövény veszi körbe, mert a hiénák támadása miatt többen halnak meg, mint maláriában.

Öt fokra az egyenlítőtől

– A csoportunkban három orvos volt, és érkezés után átszerveztük a feladatot, ugyanis az Orvosok Határok Nélkül szervezet biztosította a védőoltásokat, amiket aztán kiképzett segítőkkel közösen adtak, mi pedig egyfajta járó beteg rendelést folytattunk, legtöbbször dr. Varga Évával együtt. Sokan olyan betegségtől szenvedtek, amit orvos vagy specialista még nem látott.

– Elhoztak hozzám egy olyan kisfiút, akinek veleszületett szívrendellenessége volt, amit én felismertem, de az operálása ott lehetetlennek bizonyult. Áthághatatlan akadályt jelent az, hogy sokakat iratok hiányában nem fogadnak be kórházba. Elláttunk sebesüléseket, és az ott töltött első napokban egy kisfiú fejsebét bevarrtuk, hazaindulás előtt még a varratot is mi szedtük ki. A városka házait sűrű sövény védte, ugyanis többen halnak meg hiénatámadás, mint a rettegett malária következtében.

– Érkezéskor a helyiek énekkel köszöntöttek bennünket, és az angolul tudók azt is tudták hol van Magyarország. Hazainduláskor úgy döntöttünk Pavelcze Lászlóval közösen, hogy a magyar zászlót emlékül fennhagyjuk a zászlórúdon.

– Pusztai Sándor –