Időjárás-jelentés – 2018. szeptember 27.

Akt.:
Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

A Skandináv-félsziget fölött ciklon örvénylik, melynek felhőrendszere a Kelet-európai-síkság nagy részét beteríti, illetve a Brit-szigetek felett jócskán elnyúlik nyugatra az Atlanti-óceán felé. Frontjai mentén erősen felhős vagy borult az ég, és sokfelé esik az eső. A Jón-tenger térségében egy határozott alacsonynyomású központtal rendelkező légörvény található, ami heves időjárási eseményeket; orkán erejű szelet, felhőszakadást eredményez. Ezzel szemben szárazföldünk többi részén anticiklon okoz nyugodt, eseménytelen időt, így ott a napsütést csak kevés felhő zavarja, hajnalban helyenként pára, illetve ködfoltok is kialakultak. A hőmérséklet a legmelegebb órákra a középső tájakon általában 12, 18 fok közé emelkedik, de nyugatabbra fokozatosan magasabb értékeket tapasztalhatunk. A legmelegebb Spanyolország déli részén van, ott 30 fok fölé, sőt 35 fokig is felmelegszik a levegő. A Kárpát-medence időjárásában lényegi változás nem történik, de egyre kevesebb helyen számíthatunk talajmenti fagyra.

Várható időjárás az ország területén péntek estig

Éjszaka túlnyomóan derült idő lesz, átmenetileg pára, illetve ködfoltok is kialakulhatnak. Pénteken derült, napos idő várható, de az északi és keleti vidékeken lehetnek kissé felhősebb körzetek. Csapadék nem lesz. A légmozgás jobbára mérsékelt marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul, a fagyra érzékeny területeken lehet ennél hűvösebb is.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 19 és 23 fok között várható.

-MTI-