Dohányzás vezetés közben…

Dohányzás vezetés közben…
A dohányzó autóvezetők fele gyújt rá vezetés közben, közel 53 százalékuk pedig akkor is cigarettázik, ha 18 év alatti, azaz kiskorú utasa van. Miért gyújtanak rá az autóban is a dohányosok?

A dohányzó sofőrök több mint negyede nyíltan bevallja, hogy a csikket kidobja autója ablakán. A dohányzási kultúra számos mutatója javulna, ha az autós pihenőhelyek kulturáltabbak lennének – derül ki egy felmérésből.

Érdekes eredménnyel zárult az a kutatás, amit – a Magyar Autóklub kezdeményezésére indult „Biztonságosan közlekedni egy életúton” című kampány mellett – a legnagyobb hazai dohányipari cég végeztetett. A résztvevők országos roadshow keretében tájékoztatták az autósokat, hogy mit tehetnek a közlekedés biztonságának erősítése, a kultúrált dohányzás közúti feltételeinek javítása érdekében. A felmérés eredményei az alábbiakban összegezhetők.

Nem biztonságos

A megkérdezett dohányos autósok 47 százaléka gyújt rá vezetés közben, köztük magasabb a férfiak aránya (férfiak 55, a nők 29 százaléka dohányzik autózás közben). Jellemző, de nem meglepő, hogy az erős dohányosok jóval nagyobb arányban dohányoznak az autóban. Azoknak az autósoknak, akik napi 30 szálnál többet szívnak, 78 százaléka vezetés közben is cigarettázik. Akik vezetés közben nem gyújtanak rá, 62 százalékban jelölték meg önmegtartóztatásuk okaként, hogy azért nem gyújtanak rá, mert tekintettel vannak másokra.
Akik rágyújtanak vezetés közben 41 százalékban állították magukról, hogy annyira erős dohányosok, hogy nem bírják ki cigaretta nélkül, többségük inkább jutalmazásnak tekinti a cigarettát a hosszú út során, illetve az unalom és a fáradtság elűzésére használja.

Sok dohányzó vezető azért nem gyújt rá autójában, mert rossz szagú lesz az utastér, de sokan említették azt is, hogy cigarettázás közben nem biztonságos a vezetés, illetve volt, akit az tartott vissza a dohányzástól, hogy a dohányfüstös autót nehezebb eladni.

Ha tisztább lenne…

A felmérésből kitűnik, hogy nem jó az autós pihenők megítélése, a megkérdezettek 32 százaléka nem tartja azokat elfogadhatónak, ha több rendszeresen tisztított, esztétikus csikk és szeméttároló lenne, a dohányzó autósok 24 százaléka szívesebben állna meg dohányozni, és egyáltalán nem dohányozna az autójában.

 

Amit a kultúrált dohányzásért megtehetünk:

– Zárt térben csak a dohányzásra kijelölt helyen gyújtson rá!
– Soha ne gyújtson rá olyan helyen, ahol tiltott a dohányzás!
– Mindig kérjen előzetesen engedélyt a rágyújtásra a társaságában lévőktől!
– Gyermek, fiatalkorú, légzőszervi problémáktól – például asztmától – szenvedő ember vagy várandós kismama közelében soha ne dohányozzon, még a saját autójában sem!
– Ha minden feltétel adott, és rágyújt, ügyeljen arra, hogy cigarettájának füstje ne zavarjon másokat!
– Mindig oltsa el a csikket, és helyezze hamutartóba!
– Ne szemeteljen! Soha ne dobja ki a csikket, vagy a dohányzás során keletkezett más hulladékot (például cigarettásdobozt) a kocsiból, és ne szórja szét a közterületen!
– Óvja a dohányzásra kijelölt helyek tisztaságát, és szellőztessen rendszeresen!
– Ne feledje, a felnőtt ember dohányzása csak akkor „magánügy”, ha nem veszélyeztet vagy zavar másokat!

Nehéz abbahagyni
A kultúrált dohányzás feltételeinek betartása mellett minden dohányzónak tisztában kell lennie azzal, hogy a dohányzás súlyos betegségek valós kockázatával jár, mint például a tüdőrák, légzőszervi, valamint szívbetegségek, és sok ember számára nehéz abbahagyni a dohányzást.

 

Egyéb cikkek a témában:

A dohányzás miatt Magyarországon halnak meg a legtöbben 
Magyarország – A tüdőrák okozta halál tekintetében Magyarország világelső – mondta el Vadász Imre tüdőgyógyász főorvos pénteken, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján.

Tízezer embert mentene meg a ráktól az egészséges életmód
Budapest – A rákbetegségek harmada megelőzhető lenne az egészséges életmóddal, vagyis világszerte évi négymillió, Magyarországon pedig tízezer ember életét menthetné meg a megfelelő táplálkozás, a több mozgás vagy a dohányzás mellőzése – mondta a nemzetközi rákellenes liga elnöke a szombati rákellenes világnapon.
Magyarországon is teljesen betilthatják a dohányzást a közterületeken?
Az Európai Bizottság kedden kezdte tárgyalni azt az előterjesztést, amely az összes Európai Uniós tagországban betiltaná a dohányzást a közterületek nagy részén.