Dohányzás – zéró tolerancia

Jövő héten a kormány elé kerülhet az a törvényjavaslat, amely január elsejétől nemcsak a bölcsödékben és óvodákban, hanem az egészségügyi és közoktatási intézményekben is megtiltaná a dohányzást.

Ha a parlament is elfogadja a törvényjavaslatot, jövőre a közintézmények többségében tilos lesz a dohányzás. Az oktatási tárca megerősítette korábbi álláspontját, és a teljes tilalom mellett döntött – fogalmazott Kökény Mihály egészségügyi kormánymegbízott a VI. Nemzetközi Egészségügyi Konferencián Budapesten.

Egyre több nagy cég, bank illetve multinacionális vállallat is él a lehetőséggel, és nyilvánítja dohányzásmentessé az épületet.
Jövőre a krónikus pszichiátria lehet az egyetlen egészségügyi terület, ahol esetleg továbbra sem a zéró torelancia elv érvényesülhet.

Januártól a tilosban járó dohányosok akár 25 ezer forintos bírságra, a cégek pedig több százezres büntetésre számíthatnak. Jelenleg öt európai ország így Írország, Olaszország, Málta, Norvégia és Svédország vezette be a zéró torelanciát. Hazánknak az unió 2008 végéig szabott időt arra, hogy igazodjon ehhez. Magyarországon most minden harmadik ember dohányzik, a rendszeres füstölők között a férfiak vannak többségben, de a felmérések szerint egyre több fiatal nő szokik rá a cigarettára.