Döcög a vegyi anyagok bejegyeztetése – a mulasztó cégeknek le kell állniuk

Az érintett magyar cégeknek mindössze 7-8 százaléka tett eddig eleget az úgynevezett REACH-rendelet előírásainak – tudta meg a Független Hírügynökség. Pedig azoknak a vállalkozásoknak, amelyek december 1-jéig nem regisztrálnak előzetesen az Európai Unió új, vegyi anyagokra vonatkozó adatbázisába, fel kell függeszteniük a tevékenységüket, sőt akár 20 millió forintos büntetést is fizetniük kell.

Idén június 1-jén lépett életbe az Európai Unió vegyianyag-szabályozási rendelete, a REACH. A rendszer lényege, hogy kiszűrjék és kitiltsák, vagy legalább csökkentsék az egészségre és a környezetre ártalmas anyagokat a közösség területén. Ehhez egy európai adatbázisra van szükség, amelybe valamennyi uniós székhelyű kis- és középvállalkozásnak, illetve a nagy cégeknek is regisztrálniuk kell az általuk évente legalább egy tonna mennyiségben gyártott vagy importált vegyi anyagokat. Ez összesen több mint 30 ezer kémiai anyagot, például festékeket, savakat, oldószerekeket, fémeket érint az Unióban. A rendelet nemcsak a vegyipar szereplőire vonatkozik, hiszen az előírások kötelezőek építőipari, műanyagipari vagy elektronikai cikkeket gyártó, importáló vagy felhasználó cégekre is.

A becsült adatok szerint a REACH-rendelet Magyarországon 2000 céget érint. A vállalkozások december 1-jéig előregisztrációval élhetnek, de az érintetteknek egyelőre csak a 7-8 százaléka, vagyis 142 cég élt ezzel a lehetőséggel október 20-ig. A cégek 2912 vegyi anyagot jelentettek be eddig – mondta a Független Hírügynökségnek az ÁNTSZ Országos Kémiai Biztonsági Intézetének főosztályvezetője. Deim Szilvia hozzátette: ez első hallásra nagyon alacsony számnak tűnik, de a cégek még csak most “ébredeznek”. Szeptember elején az arány két százalékos volt, vagyis az utóbbi három-négy hétben másfélszer többen regisztráltak, mint korábban.

A késlekedő vállalkozások nagyon sokat kockáztatnak. Ha december 1-jéig nem regisztrálnak, akkor a REACH-rendelet értelmében fel kell függeszteniük a tevékenységüket – nem gyárthatnak és nem importálhatnak tehát vegyi anyagokat. Emellett a magyar jogszabályok szerint akár pénzbüntetést is kaphatnak, ennek összege 2 milliótól akár 20 millió forintig is terjedhet. A főosztályvezető azonban úgy véli: december 1-je után az ellenőrök egy ideig még figyelembe veszik, hogy a rendelet nem régen lépett életbe. Ez azt jelenti, hogy a pénzbüntetést esetleg nem szabják ki, de az uniós jognak megfelelően a tevékenység felfüggesztését nem engedhetik el.

A REACH-rendelettel kapcsolatban a vállalkozások az Nemzeti Tájékoztatási Szolgálatnál kérhetnek ingyenes információt, amely az ÁNTSZ Országos Kémiai Biztonsági Intézetében működik. A szolgáltatást az interneten a www.okbi.hu/reach honlapon lehet megtalálni. E-mailben a reach.helpdesk@okbi.antsz.hu címen lehet segítséget kérni, valamint munkanapokon telefonon is válaszolnak a kérdésekre a (06-1) 476-1167-es számon.