DNS minta őscsontokból

Először vesznek ki és vizsgálnak őskori DNS-t Magyarországon. Az M6-os autópálya nyomvonalán végzett régészeti feltáráson, Bátaszéknél 7 ezer éves újkőkori települést és temetőt találtak a szakemberek.

A területen csaknem 300 sírt tártak fel, amelyekben szinte teljesen épen feküdtek a csontvázak. Ezért lehetséges, hogy azokból DNS-mintát vegyenek, a vizsgálatok eredményei pedig segíthetnek megállapítani az akkori emberek életkörülményeit.

A halottakat magzati pozícióban tették a sírokba. Melléjük edényeket helyeztek, amelyekben ételt és italt tettek az elhunytnak a túlvilági életre. Ezeket a csontvázakat most kiemelik a régészek. A csontokból pedig DNS mintát vesznek majd egy budapesti laboratóriumban. Magyarországon még sosem vettek DNS-mintát őskori leletből. Osztás Anett régész a Független Hírügynökségnek elmondta: a mintákat a combcsontokból veszik majd ki. Kifűrészelnek egy körülbelül 10 centiméter hosszú darabot, abban keresik meg az épen maradt DNS láncokat. A combcsontokból kivett DNS mintákból a telepen élők rokoni kapcsolataira, az elhunytak nemére és életkorára lehet majd következtetni – tette hozzá a régész.