DÉL-KOREAI TÚSZOK: váltságdíjat fizetett Szöul?

Szöul két millió dolláros váltságdíjat fizetett a táliboknak az Afganisztánban elrabolt dél-koreai túszokért, írta pénteken egy japán újság. Közben újra találkoztak egymással a kis csoportokban, különböző helyeken fogva tartott segélymunkások egy rejtekhelyen. A túszokat szerdán és csütörtökön engedték el fogvatartóik. A segélymunkások pénteken tudták meg, hogy két társukat kivégezték korábban.

A jó nevű japán Asahi Shimbun című lap egy, a túszokról szóló tárgyalásokban részt vett afgán közvetítőre hivatkozva azt írta, hogy Szöul kétmillió dollárt fizetett a táliboknak a túszokért cserébe. A lap információ szerint az afgán tárgyalók meggyőzték a dél-koreaiakat, hogy csak váltságdíjért cserébe van esély a túszok kiszabadítására.

Dél-koreai tisztségviselők nem kommentálták az újság értesüléseit, míg a koreai elnök szóvivője az AFP francia hírügynökség kérdésére közölte, hogy csak a csapatkivonásról, és a keresztény missziókról volt szó a tárgyalásokon. A hivatalos indoklás szerint a tálibok azt követően egyeztek bele a túszok szabadon bocsátásába, hogy Szöul vállalta afganisztáni katonáinak idő előtti kivonását, valamint, hogy a jövőben nem küld keresztény missziót Afganisztánba. Mivel a csapatkivonást már korábban bejelentették, kérdések merültek fel, hogy nem voltak-e esetleges titkos tárgyalások.

A tálibok és afgán tisztségviselők szintén tagadták, hogy pénzért cserébe engedték volna el a túszokat, és a tárgyalásokba hétfőn bevont Indonézia jelezte, hogy nincsen információja arról, hogy váltságdíjat adtak fizettek volna a koreaiak. Közben több kritika érte a dél-koreai kormányzatot, amiért egyáltalán tárgyalásokba bocsátkoztak egy terrorista szervezettel.

Péntek hajnalban a szabadon engedett túszokat egy titkos helyre vitték, ahol újra találkoztak egymással, és a segélymunkások csak most tudták meg, hogy két társukat a tálibok lelőtték. A dél-koreai nagykövetség egyik munkatársa közölte: elképzelhető, hogy a kiszabadult emberek még pénteken haza is repülnek.