DÉL-KOREAI TÚSZOK – Két beteg nőt szabadon engedtek a tálibok

A tálibok szombat este szabadon engedtek két dél-koreai nőt, akit 21 társukkal együtt még július 19-én raboltak el Afganisztán déli részén. A segélymunkások közül két férfit korábban már meggyilkoltak. Afgán vagy dél-koreai források egyelőre nem jelezték, hogy a két elengedett túsz meg is érkezett volna hozzájuk.

Az iszlám szélsőségesek két szóvivője a nap folyamán először dél-koreai közvetítőkkel tárgyalt Gazni városában, Kabultól 140 kilométerre délre. A megbeszélések után néhány órával jelentették be, hogy a tálibok – “jószándékuk és becsületességük jeleként” – szabadon engedtek két beteg túszt. Hozzátették ugyanakkor, hogy “most az afgán kormányon a sor, hogy ugyanilyen jószándékú és becsületes legyen, és engedje el néhány bebörtönzött társunkat; a többi 19 túsz ezt követően azonnal szabad lesz”.

Az afgán vezetés azonban mindeddig többször is leszögezte, hogy nem hajlandó efféle “fogolycserére”. A két dél-koreai asszony még órákkal a szabadon bocsátás bejelentése után sem érkezett meg a megbeszélt “átadási pontra”, a tálibok szóvivője azt a “közlekedési nehézségekre” fogta.

A tálibok állítólag kapcsolatban állnak azzal a fegyveres csoporttal is, amely július 18-án rabolt el két német mérnököt, ugyancsak Afganisztán déli részén, egyiküket agyonlőtték, de a másik állítólag most is a foglyuk. A 62 éves mérnök sorsáról azonban a szóvivők nem szóltak.