DÉL-KOREAI TÚSZOK – Hazaindultak a dél-koreaiak, Szöult bírálják, amiért tárgyalt a tálibokkal

Pénteken hazarepült Afganisztánból az a 19 dél-koreai keresztény segélymunkás, akiket hat héten át tartottak túszul tálib fegyveresek. A dél-koreaiakat szerdán és csütörtökön több csoportban engedték szabadon.

A volt túszokat az ENSZ repülőgépével vitték Afganisztánból Dubaiba. A péntekre virradó éjszakát egy jól őrzött ötcsillagos szállodában töltötték. Ekkor tudták csak meg, hogy két társukat a tálibok megölték.

A tálibok július 19-én raboltak el 23 dél-koreai keresztény segélymunkást. Kettőt közülük agyonlőttek, két beteg nőt pedig néhány nap múlva elengedtek.

A tálibok azt követően egyeztek bele a túszok szabadon bocsátásába, hogy Szöul vállalta afganisztáni katonáinak idő előtti kivonását. Dél-Korea arra is ígéretet tett, hogy a jövőben nem küld keresztény missziót Afganisztánba.

Dél-Koreát egyre több bírálat éri azért, hogy tárgyalt a tálibokkal. Kritizálta Szöult az afgán külügyminiszter, Rangeen Dadfar Spanta, a kanadai diplomácia vezetője, Maxime Bernier, sőt Angela Merkel német kormányfő is. Mindannyian azt kifogásolták, hogy Szöul a tárgyalásokkal veszélyes precedenst teremtett, és ez felbátoríthatja a terroristákat.Sporthírek