DKC: Várni kell pár hetet

DKC: Várni kell pár hetet
Második lépcsőben jöhet(ne) szóba a DKC-Miskolc-Mivíz elsőosztályú tagsága.

Ugyan „egyenesen” nem jutott fel az első osztályba, nem végzett az NB I/B Keleti csoport élén a Diósgyőri KC-Miskolc-Mivíz férfi kézilabdacsapata a 2009/2010-es évadban, ám a klub elküldi szándéknyilatkozatát a Magyar Kézilabda Szövetségbe arról, hogy adott esetben vállalná az indulást az NB I-ben, a 2010/2011-es szezonban – minderről Fehér Péter klubelnök beszélt korábban. Szerdán megkerestük a honi szövetséget, hogy megtudjuk: milyen szabályok, elképzelések alapján töltik fel a helyeket, például az NB I esetében akkor, ha valamelyik sportszervezet nem él jogával, és nem vállalja (nem tudja vállani) az élvonalbeli szereplést.


Lehet(ne) osztályozó is

Katona Sándor, az MKSZ versenyigazgatója, megbízott főtitkár az Észak-Magyarországnak elmondta: „Mindennek eldöntése az MKSZ elnöksége által megbízott ötfős szakbizottságnak a hatásköre. Ennek tagja a főtitkár, a szakmai alelnök, a szakmai igazgató, az amatőr tanács egy képviselője, illetve a hivatásos liga egy képviselője, és ez a grémium hivatott a nevezések elbírálására, a csoportbeosztások kialakítására. Amennyiben egy elsőosztályra jogot nyerő klub nem él indulási jogával, s azt egy lemondó nyilatkozatban bejelenti, akkor ez a bizottság sorolhat be mást az üres helyre, vagy helyekre.

A szabályok alapján első körben a legjobb kiesőt kérnék fel az NB I-es indulásra, amely a férfi elsőosztály esetében – jelen állás szerint – a Gyöngyösi KK lenne, mint utolsó előtti helyezett. Ha igent mondana a felkérésre a Gyöngyös és még további hely maradna üresen, illetve az esetben, ha a Gyöngyös nem élne az NB I-es indulás lehetőségével akkor jöhet(né)nek a második vonal másodikjai, amennyiben eljuttatták szándéknyilatkozatukat: a Keleti csoportból a DKC, míg a Nyugatiból a Tatai HAC. Ha a tataiak is vállalnák a magasabb osztályt, akkor az NB I/B-s csoportok második heyén végzett két gárda egy semleges helyszínen összemérné az erejét, osztályozó keretében (mivel a bajnokságban megszerzett pontok nem számítanak), ha a Tata nem, küldene szánadéknyilatkozatot az NB I-re, akkor második lépcsőben meccs nélkül megnyilhatna az út a diósgyőriek előtt… Csak a rend kedvéért: harmadsorban kerülne szóba az élvonal utolsó helyezettje (pillanatnyilag Debreceni KSE) majd a második vonal harmadikjai (Dabas, Váci KSE). A nevezési határidő június 30., a szakember szerint az ezt követő héten már meg lehetnek a végleges csoportbeosztások.

ÉM-MI