DK: pótcselekvés népszavazást kezdeményezni az előzetes regisztrációról

Budapest, 2012. október 2., kedd (MTI) – A Demokratikus Koalíció (DK) az érdemi ellenzéki fellépés hiányát leplezni próbáló pótcselekvésnek tartja azt az MSZP-s és LMP-s kezdeményezést, hogy csak akkor lépjen hatályba az alaptörvény módosítása a választási regisztráció bevezetéséről, ha azt népszavazás erősíti meg.

A párt az MTI-nek kedden küldött közleményében azt írta: a másik két ellenzéki párt javaslata önleleplező, azt jelzi, tisztában vannak vele, hogy a Fidesz semmit sem fog változtatni elképzelésein a vitában elhangzó érvek hatására.
A DK szerint ez azt mutatja, igazuk volt, amikor a választási eljárási törvényjavaslat parlamenti vitájának bojkottját javasolták.

Közleményükben kitérnek arra, hogy a megerősítő népszavazás sajátos intézmény: nem állampolgári kezdeményezésre írják ki, hanem a parlamenti többség dönt arról, kéri-e az általa elfogadott törvényre a választók jóváhagyását.

“Ilyen népszavazást kiírni tehát (…) csak Orbán Viktor személyes jóváhagyásával lehet. Abban a helyzetben, amikor a közvélemény-kutatások az előzetes regisztráció 80 százalékot meghaladó társadalmi elutasítottságát jelzik, illúzió és álhírgyártás a miniszterelnök jóváhagyását várni ahhoz, hogy az általa kierőszakolt, és súlyos konfliktusok árán elfogadtatott törvényjavaslatot népszavazásra bocsássák”, mivel annak elutasító döntése előre látható – áll a közleményben.

A DK négy vezetője – köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök – korábban éhségsztrájkkal tiltakozott a választói feliratkozás tervezett bevezetése ellen. Közölték továbbá, hogy a javaslat elfogadása esetén az illetékes nemzetközi fórumokhoz fordulnak, annak napján pedig élőlánccal veszik körül a Parlamentet.

– MTI –