DK: Áder János nem Magyarország, hanem a Fidesz elnöke

Akt.:
Budapest, 2012. május 2., szerda (MTI) – A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Áder János nem Magyarország, hanem csak a Fidesz elnöke lesz – jelentette ki szerdai, parlamenti sajtótájékoztatóján Vadai Ágnes. A független képviselő úgy látja, Áder János alkalmatlanságát az is bizonyítja, hogy nem tiltakozott kedden, amikor a Jobbik két alelnöke eltávolította a Képviselői Irodaházról az uniós zászlót.

Vadai Ágnes megerősítette, hogy a DK-hoz tartozó képviselők nem vesznek részt a köztársasági elnök megválasztásában, a szavazólapokat sem veszik fel.
Azt mondta, Áder Jánostól, mint államfőjelölttől és európai parlamenti képviselőtől elvárták volna, hogy elsőként tiltakozzon az uniós lobogó eltávolítása ellen.
A Jobbik lépése “egyenes következménye Orbán és a Fidesz által régóta gerjesztett, módszeres unióellenességnek” – fogalmazott Vadai Ágnes, aki szerint a Fidesz azért nem határolódott el a Jobbik akciójától, mert a Fidesz és a Jobbik számos önkormányzatban együttműködik, Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője pedig Orbán Viktor polgári körének volt a tagja.
A képviselő megjegyezte azt is, hogy a kedden történtekre reagálva a nagyobbik kormánypárt csak “egy gyenge nyilatkozatot tett közzé”, szerda délelőtt tíz óráig ugyanakkor nem gondoskodtak a zászló visszahelyezéséről.
Hangsúlyozta: miután a magyar választók többsége ma is az EU pártján áll, “attól az embertől, aki mától az antidemokratikus alaptörvény értelmében is” a nemzet egységének kifejezésére lenne hivatott, kötelező lett volna a tiltakozás.
Szerinte egyébként Áder János “alkalmatlanságát korábban is többször bizonyította”, mert 2005-ben, Sólyom László államfővé választásakor “ő irányította (…) az úgynevezett vakond-kommandót” és ő a szellemi atyja a Velencei Bizottság által is élesen kritizált bírósági törvénynek.
Vadai Ágnes úgy értékelte: Áder Jánostól nem várható el, hogy őrködjék az államszervezet demokratikus működése felett, “Áder nem Magyarország, hanem csupán a Fidesz köztársasági, nem, egészen pontosan a Fidesz elnöke”.